Trwa ładowanie...

370 tys. zgonów rocznie. WHO wskazuje winnych

 Katarzyna Prus
17.06.2024 10:06
Niezdrowa dieta przyczynia się do zgonów
Niezdrowa dieta przyczynia się do zgonów (Getty Images)

Nawet 370 tys. zgonów rocznie może wiązać się z ultraprzetworzoną żywnością. WHO wskazuje, że szczególnie groźny w takiej diecie jest nadmiar soli i przetworzone mięso.

spis treści

1. Niezdrowa dieta przyczynia się do zgonów

Według Światowej Organizacji Zdrowia konkretna żywność przyczynia się do blisko 370 tys. zgonów w Europie.

Jak wskazuje WHO, na świecie w skali roku to nawet 19 mln zgonów, za którymi oprócz m.in. tytoniu i alkoholu stoi ultraprzetworzona żywność.

Zobacz film: "Raport WHO nie pozostawia złudzeń. Czerwone mięso szkodzi jak papierosy"

W skali Europy WHO przypisuje 1,15 mln zgonów rocznie paleniu, 426 857 zgonów - spożyciu alkoholu, 117 290 - dietom bogatym w przetworzone mięso i 252 187 - dietom bogatym w sól.

Przetworzone czerwone mięso to jeden z najbardziej szkodliwych produktów
Przetworzone czerwone mięso to jeden z najbardziej szkodliwych produktów (Getty Images)

Z raportu wynika, że liczby te nie uwzględniają nawet zgonów spowodowanych otyłością, nadciśnieniem, wysokim poziomem cukru we krwi czy wysokim poziomem cholesterolu, a wszystkie one mają związek z niezdrową dietą.

2. Wyższe ryzyko śmierci

Żywność ultraprzetworzona to produkty poddane obróbce przemysłowej bogate m.in. w tłuszcz, cukier, sól, a także konserwanty czy sztuczne barwniki.

Do takich produktów należą masowo kupowane przez Polaków m.in. płatki śniadaniowe, wafle ryżowe, krakersy, chipsy, paluszki, gotowe ciastka, warzywa konserwowe, wędliny, dania instant, sery topione czy napoje słodzone.

O tym, jak groźna może być przetworzona żywność lekarze i naukowcy alarmują od dawna.

Szkodliwy wpływ takiej diety na zdrowie potwierdziło wiele badań naukowych, a tym naukowców z Uniwersytetu Navarra. Wyniki ich badań opublikowane na łamach "British Medical Journal" wskazują, że jedzenie przetworzonej żywności każdego dnia, może dramatycznie zwiększać ryzyko śmierci.

Hiszpańscy badacze ostrzegali dodatkowo, że im więcej porcji dziennie zjadamy, tym ryzyko wzrasta.

Okazuje się, że osoby, które spożywają codziennie cztery porcje takich produktów, są aż o 62 proc. bardziej narażone na przedwczesną śmierć, niż osoby, które jedzą mniej niż dwie porcje takiej żywności dziennie. Naukowcy zwracali uwagę, że produkty wysokoprzetworzone mogą się przyczyniać się do rozwoju nowotworów w tym raka jelita grubego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze