3 z 6Kurczak i ostra papryka
Pierś z kurczaka to jeden z popularnych produktów wybieranych przez osoby na diecie. Chude mięso jest źródłem cennego białka o działaniu odchudzającym. Skutecznie zaspokaja głód.
Natomiast ostra papryka przyspiesza metabolizm. Zawiera kapsaicynę — składnik, który odpowiada za jej wyrazisty smak. Ponadto zmniejsza ona apetyt. Co więcej, zgodnie z wynikami badań, które zostały opublikowane w “American Journal of Clinical Nutrition”, kapsaicyna przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha.
Skuteczność ostrej papryki w procesie utraty masy ciała, poprawy przemiany materii i spalania tkanki tłuszczowej dowiedli też naukowcy z University of Maryland School of Medicine w Baltimore. Przeprowadzili oni badanie, którego 80 uczestników (40 kobiet i 40 mężczyzn) podzielono losowo na dwie grupy. Pierwsza przyjmowała kapsułki doustne z kapsaicyną (6 mg), druga — z placebo. Badacze nie zauważyli żadnych skutków ubocznych ich stosowania, stwierdzili natomiast, że substancja ta powoduje wzrost oksydacji tłuszczu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o tym, jak schudnąć bez efektu jo-jo
Zobacz też: Protestują, bo mają dosyć. Zapytaliśmy, co najbardziej frustruje rezydentów?