- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
4 superfoods w formie płynnej na zdrowe serce
Dieta na zdrowe serce zakłada wyeliminowanie przetworzonej żywności, zerwanie z nałogami (alkoholem i paleniem papierosów) i ograniczenie spożywania soli. W ramach profilaktyki chorób układu krążenia warto do jadłospisu wprowadzić superfoods na zdrowe serce, a także napoje i tłuszcze, które gwarantują dobrą kondycję tego organu na wiele lat.
Sprawdź, które superprodukty w formie płynnej warto włączyć do menu.
Zobacz także: WHO stworzyło listę najgroźniejszych bakterii. Niedługo zaczną siać spustoszenie
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wyniki badań opublikowane niedawno w "The New England Journal of Medicine" dowiodły, że w przypadku osób obarczonych wysokim ryzykiem wystąpienia chorób serca, które stosowały dietę śródziemnomorską uzupełnioną o orzechy i cztery łyżki oliwy z oliwek dziennie, niebezpieczeństwo zawału serca, udaru mózgu i zgonu zmniejszyło się o 30 proc.
To zasługa roślinnych związków z grupy polifenoli, których dostarcza ten produkt spożywczy. Ponadto według wyników badań naukowców z Miejskiego Instytutu Badań Medycznych obniżają one aktywność genów, które biorą udział w rozwoju miażdżycy (wzmacniają odporność, zmniejszają stany zapalne i walczą z wolnymi rodnikami).
Co więcej, oliwa z oliwek jest dobrym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, które przyczyniają się do zmniejszenia zarówno poziomu cholesterolu, jak i cukru we krwi. Warto jeść również oliwki, czarne i zielone, które także są bogate w dobre tłuszcze.
Zobacz także: Warzywo, które stymuluje samoregenerację organizmu
Zielona herbata
Zielona herbata wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego jest stosowana w profilaktyce wielu chorób. Napój ten dostarcza witamin (A, z grupy B, C, E i K), a także składników mineralnych takich jak fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk.
Ponadto zielona herbata jest uznawana za eliksir młodości, który wspomaga odchudzanie (przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej) i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i obniża ryzyko zachorowania na schorzenia serca.
Badania przeprowadzone w 2013 roku wykazały, że w przypadku osób, które piły cztery lub więcej filiżanek tego naparu dziennie, ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu zmniejszyło się o 20 proc. (w porównaniu z tymi, które piły go jedynie od czasu do czasu). Za ten efekt mogą być odpowiedzialne przeciwutleniacze znane jako katechiny.
Kawa
Kawa to kolejny napój, który może mieć pozytywny wpływ na kondycję serca i układ naczyniowy. Warto w tym momencie zaznaczyć, że dotyczy to jedynie „małej czarnej”, gdyż dodatek śmietanki i cukru niweluje pozytywny wpływ napoju na serce.
Ponadto wyniki badań naukowców z University of California w Los Angeles i University of Southern California z 2009 roku dowiodły, że ryzyko wystąpienia udaru jest wyższe u osób, które w ogóle nie piją kawy.
Pomimo zalet spożywania kawy lekarze nie zalecają rozpoczynania picia tego napoju osobom, które dotychczas w ogóle tego nie robiły. Dlaczego? W niektórych przypadkach kawa może wywołać kołatanie serca.
Czerwone wino
Lampka czerwonego wina lub niewielkie ilości dowolnego alkoholu powodują obniżenie ryzyka rozwoju chorób serca. Jednak jeżeli będziemy spożywać większe ilości napojów alkoholowych, możemy przyczynić się do wzrostu tego niebezpieczeństwa. Wyniki badań wskazują, że każdy rodzaj alkoholu dobry dla zdrowia, ale w umiarkowanych ilościach.
Dlaczego czerwone wino ma pozytywny wpływ na serce? To zasługa resweratrolu, którego średnia zawartość w tym alkoholu wynosi 1,9 mg/dm3. Jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki, czym przyczynia się do poprawy zdrowia.
Warto pamiętać, że powyższe właściwości czerwonego wina nie powinny skłaniać do rozpoczęcia picia alkoholu. Dlaczego? Znane są inne źródła resweratrolu, na przykład orzechy, kakao czy winogrona.