5 błędów przy robieniu sałatek
Lubisz sałatki? Większość z nas ma swoje ulubione połączenia i przyrządza je w domu. Chętnie jemy je na lunch w pracy, jako lekkie kolacje oraz podczas spotkań ze znajomymi. Podstawą każdej sałatki są warzywa, ale zwykle wzbogacamy je o inne dodatki. Czy wiesz, jak prawidłowo komponować składniki, aby stanowiły pełnowartościowy posiłek? Przedstawiamy 5 najczęstszych błędów, które popełniamy, robiąc sałatki.
1. Za mało lub za dużo białka
Jeśli sałatka nie jest tylko dodatkiem do obiadu, powinny znaleźć się w niej produkty bogate w białko. Dzięki temu zaspokoi głód i dostarczy składników odżywczych.
Osoby odchudzające się często przygotowują sałatki składające się wyłącznie z surowych warzyw. Takie danie będzie oczywiście niskokaloryczne, ale nie dostarczy nam energii. Białko sprawia, że organizm może się regenerować i sprawnie działać, dlatego nie powinniśmy go unikać, zwłaszcza na diecie redukcyjnej.
Z drugiej strony przesada również nie jest wskazana. Sałatka z kurczakiem, fasolą, serem i jajkiem na twardo przestaje być dietetycznym posiłkiem. Nadmiar białka w menu prowadzi do przybierania na wadze. Komponując sałatkę, pamiętajmy, że jej podstawą powinny być świeże warzywa.
Najlepsze białkowe dodatki to drób, chude mięso, ryby, owoce morza. Świetnie sprawdzą się również gotowane jajka, sery (np. serek wiejski, feta, mozzarella) oraz warzywa strączkowe, takie jak fasola, groch, ciecierzyca, soczewica.
2. Mała różnorodność warzyw
Jeśli nie eksperymentujemy z różnymi warzywami, nasze sałatki szybko staną się nudne. W sklepach i na targach znajdziemy szeroki wybór warzyw, dlatego warto poznawać nowe gatunki i dodawać je do tych dań.
Zamiast wciąż używać masłowej i lodowej sałaty, wypróbuj inne gatunki. Szczególnie polecamy sałatę rzymską, szpinak, rukolę, cykorię, radicchio, roszponkę oraz rukiew wodną. Warto korzystać z sezonowych warzyw, które mają najwięcej witamin i minerałów.
Lato to najlepsza pora, ponieważ stragany uginają się pod bogactwem darów ziemi. Sięgaj po rzodkiewkę i ogórki, jesienią po dynię i cukinię, a zimą sprawdzą się buraki i seler. Pamiętajmy, że różne warzywa dostarczają różnych składników. Dlatego, jeśli chcemy być zdrowi, nie ograniczajmy się tylko do pomidorów i papryki.
3. Problem z tłuszczem
Sałatka z zasady jest daniem dietetycznym. Z tego powodu wielu z nas nie dodaje do warzyw żadnego oleju, bojąc się, że przekształci danie w bombę kaloryczną. Zdrowe tłuszcze są nam potrzebne, bo dzięki nim witaminy i antyoksydanty mogą się wchłaniać do organizmu.
Dressing najlepiej przygotowywać z oliwy z oliwek, ale sprawdzą się też inne zdrowe oleje (np. olej z pestek dyni, olej lniany, olej z orzechów włoskich). Jeśli do sałatki dołożyliśmy awokado albo orzechy, możemy pominąć sos na bazie oleju. Jakich tłuszczy unikać w sałatkach? Na pewno tych zawartych w gotowych sosach sałatkowe i dressingach, zawierających utwardzone tłuszcze roślinne.
4. Unikanie węglowodanów
Pełnowartościowy posiłek powinien składać się z białka, tłuszczów i węglowodanów. Jeśli sałatka ma być osobnym daniem, powinniśmy jeść ją z dodatkiem węglowodanów złożonych.
Dzięki nim będziemy czuć się syci. Bagietkę czosnkową z białej mąki najlepiej zastąpić pieczywem pełnoziarnistym albo kaszą (np. jaglaną lub komosą ryżową). Mała porcja węglowodanów nie sprawi, że przytyjemy, a dzięki nim nie będziemy mieli ochoty podjadać między posiłkami.
5. Brak przypraw
Zioła i dodatki potrafią zmienić najzwyklejszą sałatę w pyszny posiłek. Dobrym uzupełnieniem jest sok z cytryny oraz czosnek, które zaostrzają smak i sprawiają, że całość nie jest nudna. Warto eksperymentować z przyprawami z różnych stron świata, aby za każdym razem otrzymywać nową kombinację smaków i zapachów.
Sałatka to jedna z najzdrowszych i najprostszych potraw. Wystarczy kilka składników, odrobina dressingu i dobre dodatki, aby stała się daniem samym w sobie. Jakie sałatki lubicie najbardziej?