5 najlepszych owoców, które wzmocnią odporność
Stres, brak snu, złe nawyki żywieniowe oraz różne choroby, mogą osłabić odporność naszego organizmu. Należy zatem zadbać o układ odpornościowy, który chroni nasz organizm przed wirusami, bakteriami, pasożytami i chorobami, które mogą wywołać. Dlatego codziennie powinniśmy jeść owoce, które wzmocnią naszą odporność dzięki zawartym w nich witaminom i minerałom.
1. Owoce wzmacniają układ odpornościowy
Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Owoce zawierają antyoksydanty, takie jak: witamina A, witamina C i witamina E oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie podczas palenia papierosów, stresu), stanów zapalnych oraz narażenia na zanieczyszczenia środowiskowe. Owoce są źródłem zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę.
Ponadto owoce wzmacniają nasz układ odpornościowy i utrzymują go w dobrym stanie przez cały rok, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienie, zachorowanie na grypę lub inne choroby. Dlatego warto codziennie jeść owoce, które zawierają dużą ilość witaminy C oraz liczne składniki łagodzące stany zapalne.
2. Które owoce najlepiej wzmacniają odporność?
Owoce to bardzo dobry sposób na wzmocnienie organizmu. Należy wyróżnić 5 owoców, które szczególnie pomagają poprawić odporność.
- Jagody
Jagody są jednym z najlepszych owoców wzmacniających odporność. Zawierają wiele prozdrowotnych substancji. Są bogate w antocyjany, wtórne substancje roślinne, które są silnymi przeciwutleniaczami i wychwytują w organizmie szkodliwe wolne rodniki,
- Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty
Cytrusy są doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Przykładowo pomarańcza zawiera ponad 100 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy C, dlatego powinniśmy uwzględnić ten owoc w codziennym jadłospisie.
- Jabłka
Jabłka są zdrowe i wzmacniają odporność naszego organizmu. Zawierają błonnik oraz naturalne cukry. Spośród wszystkich witamin zawartych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Im jabłka są bardziej kwaśne, tym więcej zawierają witaminy C,
- Arbuz
Arbuz to owoc, który w 92 proc. składa się z wody. Owoc zawiera mnóstwo przeciwutleniacza zwanego glutationem. Wzmacnia on układ odpornościowy, dzięki czemu pomaga zwalczać infekcje.
- Ananas
Ananasy są zdrowymi, egzotycznymi owocami, które należy włączyć do codziennej diety. Są bogate w witaminę C i mangan. Mają właściwości przeciwzapalne, które mogą wzmacniać układ odpornościowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl