5 powodów, dla których warto sięgać po jagnięcinę
1 z 7Dlaczego warto jeść jagnięcinę?
Jagnięcia to jedno z najzdrowszych mięs. Niestety, jest bardzo drogie, więc nie każdy może sobie na nie pozwolić. Za kilogram łopatki jagnięcej bez kości rasy Merynos zapłacić trzeba około 80 zł.
Z pewnością dlatego mięso owcze tak rzadko pojawia się na polskich stołach. Prawdziwym rarytasem jest jagnięcina, zwłaszcza pochodząca od jagniąt mlecznych, które nie ukończyły 6 tygodni. Żywione jedynie mlekiem matki mają delikatne i soczyste mięso. Jego smakiem zachwycają się Włosi i Hiszpanie.
Mięso jagnięce polecane jest w diecie antynowotworowej. Powinno być również uwzględnione w jadłospisie dzieci, gdyż dostarcza wielu cennych składników odżywczych, m.in. żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B. Jest ponadto lekkostrawne i soczyste.
Przeczytaj także: Prowadzisz zdrowy styl życia? To za mało, żeby uniknąć raka. Nowe wyniki badań