2 z 7Kwasy omega-3
Jagnięcina ma porównywalną zawartość tłuszczu do wołowiny i wieprzowiny. Jego ilość jest jednak w dużym stopniu zależna od części tuszy, wieku zwierzęcia i sposobu jego hodowli.
W jagnięcinie, o ile zwierzę karmione było mlekiem matki i miało dostęp do świeżej trawy na pastwisku, notuje się wysoką zawartość kwasów omega-3 oraz wyższe stężenie kwasu linolowego (CLA). Są to składniki niezwykle ważne z punktu widzenia diety antynowotworowej.
Kilka niezależnych ośrodków badawczych wykazało bowiem, że kwas linolowy może hamować powstanie i rozwój m.in. raka piersi, raka jelita grubego czy wątroby. Doświadczenia prowadzono jedynie na zwierzętach, ale wyniki są obiecujące.
Finowie analizowali zaś wyniki badań kobiet, z których wynika, iż u pań, w których diecie obecne były produkty bogate w kwas linolowy, istniało niższe prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi.
Najbardziej tłustą częścią jagnięciny jest łopatka, najchudsza zaś – udziec.
Przeczytaj także: Tłuszcz idealny? Wzmacnia serce, obniża cholesterol