5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska
1 z 8Przyprawy jako składnik koktajli
Koktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają organizm z toksyn (głównie te zielone).
Do przygotowania koktajlu możemy wykorzystać warzywa i owoce, zarówno mrożone, jak i świeże, wodę, jogurt lub mleko, zioła i przyprawy. Te ostatnie poleca szczególnie Ewa Chodakowska, trenerka fitness. Choć niektóre z nich wydają się odpowiednie jedynie do potraw mięsnych i sosów, świetnie sprawdzają się jako dodatek do płynnych posiłków (Chodakowska rekomenduje koktajl jako jedno z dań, które spożywamy w trakcie dnia).
Przyprawy w sztuce kulinarnej są stosowane w celu nadania lub wydobycia smaku potraw bądź jego urozmaicenia. Swój aromat zawdzięczają terpenom — organicznym związkom chemicznym, które w przemyśle kosmetycznym są wykorzystywane jako substancje zapachowe. Przyprawy mają też właściwości lecznicze (niektóre z nich pomagają nawet w walce z chorobami nowotworowymi), dlatego powinny stanowić stały element zdrowej diety.
Zatem przyprawy nie tylko urozmaicą smak koktajlu, ale sprawią, że zyska właściwości prozdrowotne. Sprawdź, które z nich warto wykorzystywać w trakcie przygotowywania płynnych posiłków zdaniem Ewy Chodakowskiej?
Zobacz też: Tak rozwija się rak. W kilka godzin powstaje guz