3 z 8Gałka muszkatołowa
Najczęściej gałkę muszkatołową wykorzystuje się w kuchni, ale jej właściwości lecznicze doceniają też zwolennicy medycyny naturalnej. Ma silny aromat i gorzko-korzenny smak.
Przyprawa ta może przeciwdziałać wystąpieniu zakrzepów krwi. Ponadto poprawia trawienie, ponieważ wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki zawartości substancji o nazwie eugenol może zapobiegać wrzodom żołądka.
Gałka muszkatołowa ma pozytywny wpływ na potencję. Wystarczy szczypta, żeby zadziałała pobudzająco. Stymuluje układ nerwowy, wpływając na funkcje seksualne u ludzi.
Żeby odmienić smak koktajlu, wystarczy dodać jedynie szczyptę gałki muszkatołowej (w proszku lub w kulce, startej na tarce). Z ilością tej przyprawy nie można przesadzać, ponieważ nadmiar sprawi, że koktajl będzie gorzki (co więcej, gałka wykazuje działanie halucynogenne, za co odpowiada jej główny składnik — mirystycyna; dawka halucynogenna to 6-30 gramów sproszkowanej przyprawy).
Zobacz też: Zgubny zwyczaj, który naraża na poważne problemy żołądkowe