6 z 8Goździki
Goździki to przyprawa korzenna, która poza walorami zapachowymi (ma słodki, owocowy, drzewny aromat oraz korzenny, piekący i gorzki smak) wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Poprawia trawienie i apetyt. Swoje działanie zawdzięcza eugenolowi — substancji zmniejszającej aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój stanu zapalnego.
Przyprawa ta jest bogata w składniki mineralne: magnez, wapń, witaminy: A, C i K, oraz kwasy omega-3. To jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, które zwalcza wolne rodniki. Ponadto goździki łagodzą dolegliwości bólowe głowy, zębów i dziąseł. Znajdują też zastosowanie w walce ze złym cholesterolem.
Właściwości antyseptyczne czynią z goździków naszego sprzymierzeńca w walce z przeziębieniem i grypą. Ponadto są uznawane za lek o działaniu przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym (zabijają pasożyty jelit, wspomagają leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, m.in. biegunki).
Chodakowska poleca dodawać zmielone goździki (najlepiej wybierać te w oryginalnej, niesproszkowanej postaci, i samodzielnie je rozdrabniać w moździerzu) do koktajli przygotowanych na bazie jogurtu i owoców.
Zobacz też: Najlepsze połączenie dla zdrowia. Jedz biały ser tylko w ten sposób