5 superfood, które warto jeść każdego dnia. Lekarz twierdzi, że odmłodziły go o 20 lat
Dr Mark Hyman jest ekspertem medycyny funkcjonalnej w Cleveland Clinic i autorem książki "Young Forever". Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się także w mediach społecznościowych. Jego konto na TikToku śledzi niemal 390 tys. osób. W jednym z wideo wymienia najbardziej cenne dla zdrowia produkty spożywcze. 63-latek twierdzi, że dzięki diecie, która obfituje w te superfood jego wiek biologiczny jest niższy aż o dwie dekady.
- Istnieje pięć rzeczy, które jem każdego dnia, by wspierać moje zdrowie i mieć długie życie – mówi na wstępie, dodając, że te produkty są niczym lekarstwo.
Warzywa kapustne
Nieważne, czy sięgniesz po kapustę białą czy czerwoną, brukselkę, kalafior czy brokuł. Wraz z jarmużem, kalarepą, kapustą włoską i pekińską należą do rodziny warzyw krzyżowych czy kapustnych. Nie dość, że są pełne minerałów i kluczowych witamin, jak kwas foliowy czy witamina K, to jeszcze zawierają niezwykle wartościowe fitochemikalia, takie jak indole, które mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów, w tym raka jelita grubego.
Dr Hyman zwraca uwagę, że kwas foliowy obecny w warzywach jest istotny dla kluczowych procesów biochemicznych w organizmie oraz reguluje poziom homocysteiny, która może uszkadzać naczynia krwionośne i zwiększać ryzyko zakrzepów krwi.
- Dlatego ważne jest, aby codziennie jeść co najmniej filiżankę lub dwie tej klasy warzyw – mówi ekspert.
Oliwa z oliwek
Dr Hyman wyznaje, że to jego ulubione źródło tłuszczu i dodaje, że "wykazano, że zawiera ona różnego rodzaju związki przeciwzapalne". Przytacza badania, zgodnie z którymi związki obecne w oliwie działają podobnie jak aspiryna czy ibuprofen.
Ekspert podkreśla, że oliwa z oliwek powinna być naszym pierwszym wyborem, gdy sięgamy po jakikolwiek tłuszcz. Jest źródłem witamin A, D, E i K, a ponadto zawiera około 30 związków fenolowych, które poza działaniem przeciwzapalnym mają jeszcze działanie przeciwutleniające i chronią przed wolnymi rodnikami.
Nie bez powodu dieta śródziemnomorska bazująca na oliwie jest uznawana za najzdrowszą dietę świata, która może chronić przed cukrzycą typu 2, miażdżycą, otyłością, chorobami układu krążenia, a nawet nowotworami.
Orzechy, pestki i nasiona
To kolejne cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na nasz organizm, zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy.
- Są pełne minerałów, tłuszczu, białka i błonnika – mówi.
Zdaniem dra Hymana najlepiej sięgać po:
- migdały,
- orzechy włoskie,
- orzechy pekan,
- orzechy laskowe,
- orzechy makadamia,
- pestki dyni,
- nasiona konopi,
- nasiona chia,
- nasiona sezamu.
Owoce jagodowe
Mają dwa główne atuty: są niskokaloryczne, a przy tym zawierają moc witamin i polifenoli takich jak antocyjany. Dzięki temu chronią przed chorobami serca, a nawet wspierają pracę mózgu, zapobiegając procesom neurodegeneracyjnym.
Do grupy owoców jagodowych należą nie tylko jagody, truskawki, maliny czy jeżyny, ale warto też sięgać po żurawinę, jagodę kamczacką, aronię czy porzeczki.
- Te fitochemikalia aktywują ścieżki długowieczności, których wszyscy potrzebujemy do aktywacji naszych systemów leczenia, co jest kluczem do zachowania młodości na zawsze – mówi dr Hyman.
Zielona herbata
- Zawiera wszystkie te fitochemikalia i katechiny, które, jak wykazano, aktywują przełączniki długowieczności i ścieżki w naszym ciele zapewniające nam młodość i zdrowie – wyjaśnia.
Istnieje szereg badań, które dowodzą, że zielona herbata może chronić serce i wspierać układ odpornościowy, obniżać stan zapalny organizmu, a nawet zapobiegać nowotworom.
- Zielona herbata staje się jeszcze bardziej korzystna w postaci matcha – sproszkowanych liści herbaty, które można mieszać z wodą lub dodawać do koktajli, co jest jednym z moich ulubionych sposobów jej spożywania – zdradza dr Hyman.