Klejnot prosto z polskiego pola. Blokuje rozwój komórek rakowych

Obok ziemniaków czy marchewki jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Hołdując tradycji, robimy z niej bigos czy gołąbki, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kapusta może być potężnym wsparciem dla organizmu, a nawet chronić przed rakiem czy pomagać w walce z nowotworem.

Warzywa kapustne inaczej zwane krzyżowymi to źródło zdrowiaWarzywa kapustne inaczej zwane krzyżowymi to źródło zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

"Kapusta głowa pusta"?

To jedno z najstarszych warzyw - liczące sobie cztery tysiące lat. Pusta? Nieprawda, kapusta jest pełna witamin i minerałów. Jedyne, czego jej brakuje, to kalorii – w 100 g znajduje się zaledwie 30 kcal.

W takiej ilości kapusty jest za to dużo, bo aż 47 mg witaminy C. Niemal tyle samo znajduje się w pomarańczy. Wystarczy jedna szklanka dziennie, by w pełni pokryć zapotrzebowanie na tę witaminę.

Poza tym jest też źródłem żelaza, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego, a także potężnego przeciwutleniacza – beta-karotenu. Z kolei kapusta fioletowa zawiera jeden z najcenniejszych flawonoidów, który obecny jest też w papryce i owocach jagodowych – mowa o antocyjanach. Mają one właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną? Polski superfood

Biała, fioletowa, pekińska - każda odmiana kapusty jest źródłem witamin i minerałów
Biała, fioletowa, pekińska - każda odmiana kapusty jest źródłem witamin i minerałów © Pixabay

Nie trzeba przypominać, że kapusta ma też pokaźne ilości dobroczynnego dla jelit, ale też dla serca - błonnika. Największe jego ilości kryje w sobie kapusta pekińska.

Nie tylko kapusta ma działanie antynowotworowe

Już na początku XX wieku czasopismo ''American Medicine'' donosiło, że kapusta przeciwdziała stanom zapalnym, które pojawiają się w chorobach takich jak dna moczanowa, astma, choroby reumatyczne czy nowotwory. Kolejne badania potwierdzały te rewelacje, a głównymi związkami o działaniu przeciwnowotworowym okazały się indole i izotiocyjaniny.

W tym samym czasie inni naukowcy wskazali, jaka ilość kapusty może zapobiegać rakowi jelita grubego – spożywanie jej dwa do trzech razy w tygodniu może zmniejszać ryzyko choroby nawet o 40 proc. Ten sam efekt zaobserwowali w odniesieniu do kapusty kiszonej i innych warzyw krzyżowych – brukselki czy brokułów.

Jedno z najnowszych badań na łamach "Immunity" wykazało, że u myszy karmionych kapustą, komórki odpornościowe umiejscowione w jelitach generowały lepszą odpowiedź immunologiczną, chroniąc zwierzęta przed stanem zapalnym i nowotworami.

Dziś wiemy, że warzywa te okazują się skutecznie chronić przed rakiem piersi, prostaty, trzustki czy płuc, a także przed białaczką czy glejakiem. To zasługa głównie izotiocyjanin, a konkretnie jednego z nich – sulforafanu. Najlepszym jego źródłem są brokuły i kiełki brokułów.

Poza tym silne antynowotworowe działanie wykazują takie warzywa kapustne jak:

  • kalarepa,
  • jarmuż,
  • rzodkiewka,
  • kalafior,
  • rzepa,
  • brukiew,
  • chrzan,
  • gorczyca,
  • rzeżucha.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka