6 niesamowicie zdrowych produktów pełnych tłuszczów
Produkty uchodzące za kaloryczne są w dzisiejszym świecie na straconej pozycji. Dążenie do upragnionej, nienagannej sylwetki sprawia, że z codziennej diety eliminujemy coraz więcej przysmaków zawierających tłuszcze. Nie wychodzi nam to jednak na dobre – zamieniając je na węglowodany i artykuły o wysokim stopniu przetworzenia, wcale nie tracimy na wadze. Tymczasem sięgnąć możemy po produkty, które zawierają spore ilości tłuszczu, a jednocześnie są dla nas bardzo zdrowe. Oto niektóre z nich.
Awokado
Podczas gdy w większości owoców znajdziemy przede wszystkim węglowodany, w składzie awokado przeważają tłuszcze – owoc zawiera ich aż 77 proc. Oznacza to, że jest on bardziej kaloryczny od niejednego rodzaju mięsa, ale wcale nie tuczy. Znajdziemy w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe – przede wszystkim kwas oleinowy, który bardzo korzystnie wpływa na pracę naszego serca. Awokado to przy okazji doskonałe źródło dużych ilości potasu, a także błonnika usprawniającego proces przemiany materii.
Orzechy i olej kokosowy
90 proc. składu kokosów stanowią tłuszcze nasycone, co czyni je jednym z najlepszych ich źródeł na świecie. Osoby, które często sięgają po orzechy lub olej kokosowy, są w o wiele mniejszym stopniu narażone na wystąpienie choroby Alzheimera oraz schorzeń serca. Udowodniono ponadto, że regularne ich spożywanie przyspiesza metabolizm, a także hamuje apetyt, dzięki czemu przyjmujemy mniej kalorii.
Oliwki
Chociaż w oliwkach znajduje się spora ilość kwasów tłuszczowych, nie są one zbyt kaloryczne. W dodatku wystarczy zjedzenie niewielkiej porcji, by dostarczyć organizmowi wielu cennych substancji. Wśród nich znajdziemy m.in. kwas oleinowy, który zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi i wspiera układ naczyniowo-sercowy, niezbędne dla naszej skóry witaminy z grupy B, zwalczające wolne rodniki witaminy C, A, E, a także bogaty zasób minerałów, takich jak: fosfor, żelazo, potas czy miedź.
Ser
Ser stanowi doskonałe źródło wapnia, magnezu, witaminy B12, fosforu, selenu i innych składników odżywczych. Jeden średniej grubości plasterek zawiera 6,7 g białka, czyli tyle samo, ile znajduje się w szklance mleka. Podobnie jak inne produkty o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego, zawiera kwasy tłuszczowe pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego typu schorzeń, np. cukrzycy typu II.
Gorzka czekolada
Sporo tłuszczu znajduje się także w gorzkiej czekoladzie, którą niesłusznie szerokim łukiem omijają osoby na diecie. W jej składzie znajduje się szereg cennych dla naszego zdrowia pierwiastków, m.in. żelazo, magnez, miedź czy mangan. Niektóre z zawartych w niej przeciwutleniaczy mogą obniżać ciśnienie krwi i regulować poziom cholesterolu.
Jajka
Spożywanie całych jaj uchodzi za bardzo niezdrowe – zawierają ok. 10 proc. tłuszczów i ok. 212 mg cholesterolu, czyli ponad 70 proc. zalecanej dziennej dawki. Badania opublikowane na łamach British Journal of Medicine udowodniły jednak, że ilość zawartego w nich cholesterolu w przypadku większości osób nie wpływa na jego poziom we krwi. W dodatku jaja mają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ich spożywanie ma ponadto pozytywny wpływ na proces odchudzania – są bardzo sycące, a duża zawartość białka sprzyja utracie wagi.