2 z 7Jagody goji
W medycynie chińskiej jagody goji są wykorzystywane od ponad 6000 lat. W ostatnim czasie stały się też popularne w naszym kraju. Reklamowane jako środek chroniący przed rakiem, chorobami serca i zwiększający odporność organizmu szybko zyskały rozgłos wśród miłośników zdrowego stylu życia.
Rzeczywiście, jagody goji zawierają witaminy C, B2, A, przeciwutleniacze, a także żelazo i selen. Jednak w mediach przedstawiane są jako remedium na wiele dolegliwości. Czy słusznie?
Brytyjskie Towarzystwo Dietetyczne twierdzi, że nie ma pewnych dowodów na to, że jagody goji mogą tak pozytywnie wpływać na zdrowie. Większość badań nad tymi owocami odbyła się na małych grupach uczestników, którym podawano silnie skoncentrowany ekstrakt. Dodając ich garść do owsianki, na pewno nie uzyskasz takich rezultatów, a kilogram kosztuje ok. 50 złotych. Zamiast jagód goji, warto sięgnąć po łatwo dostępne owoce jagodowe – maliny, jeżyny, borówki, truskawki.