6 z 7Nasiona chia
Małe, ciemne nasionka to jeden z najpopularniejszych superproduktów. Chia, czyli szałwia hiszpańska, pochodzi z Meksyku, ale obecnie można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz dużych marketach. Są one źródłem błonnika, białka, antyoksydantów oraz kwasów omega-3.
Po zalaniu wodą lub mlekiem i odstawieniu na kilka godzin ziarenka pęcznieją. Tworzy się pudding o żelowej konsystencji, który ma ułatwiać odchudzanie. Teoria brzmi atrakcyjnie, jednak nie ma na to dowodów naukowych. Podczas badania na Uniwersytecie Północnej Karoliny uczestnicy przez 12 tygodni jedli nasiona chia. Po tym okresie nie zauważono u nich mniejszego apetytu ani spadku wagi.
Jeśli chcesz uzupełnić dietę o zdrowe kwasy tłuszczowe, sięgnij po orzechy. Nerkowce, pistacje, laskowe, włoskie są łatwo dostępne i tańsze od nasion chia. Warto wykorzystać też siemię lniane, które po namoczeniu zachowuje się podobnie do modnych ziarenek szałwii hiszpańskiej.