6 najlepszych letnich warzyw na utratę wagi
Większość z nas rozpoczyna odchudzanie wiosną i latem. Nic dziwnego – chcemy świetnie wyglądać w bikini, a przy okazji to właśnie wtedy mamy do dyspozycji najwięcej świeżych warzyw i owoców. Chcesz spalić tkankę tłuszczową i bez kompleksów pokazywać zgrabną sylwetkę? Oto 6 najlepszych letnich warzyw, które pomogą ci szybko schudnąć.
1. Rukola
Lubisz ostry smak liści rukoli? To świetnie, bo tak jak inne zielone warzywa liściaste jest bogata w kwas foliowy. Substancja ta jest ważna nie tylko dla kobiet planujących ciążę, ale również wszystkich, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. David Zinczenko, autor książki "Zero Belly Diet", twierdzi, że kwas foliowy dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu.
Rukola to świetny składnik do letnich sałatek, ale można z niej też przygotować pesto albo dodać ją do kanapek. Pamiętaj, że im mniejsze listki, tym mniej ostry smak rukoli. Zieleninę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, ale wcześniej umieść ją w ręczniku papierowym zwilżonym wodą.
2. Buraki
Jakie są najlepsze warzywa na odchudzanie? Bez dwóch zdań wygrywają buraki. Pełne smaku czerwone bulwy są źródłem witamin i minerałów oraz błonnika, który daje uczucie sytości. Warto również sięgać po botwinkę, czyli młode liście buraka, które zawierają więcej kwasu foliowego niż modny jarmuż czy szpinak.
Na straganach szukaj ładnych pęczków botwiny i jędrnych buraczków. Jak jeść buraki latem? Pieczone świetnie nadają się jako dodatek do sałatek (dobrze komponują się ze szpinakiem, słoną fetą i płatkami migdałów). Liście posłużą ci do przygotowania wiosennej zupy, chłodnika albo sałatki. Botwinka sprawdza się też jako nadzienie do wytrawnej tarty.
3. Czerwona papryka
Co jeść, żeby schudnąć? Oczywiście jak najwięcej warzyw, najlepiej w czerwonym kolorze. Sezon na papryki zaczyna się w sierpniu i trwa aż do października, dlatego warto z niego skorzystać i jeść jak najwięcej tych warzyw. Czerwone papryki zawierają aż trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Co więcej, w słodkim miąższu znajduje się też dużo antyoksydantów, które likwidują stany zapalne w organizmie i ułatwiają odchudzanie.
Im bardziej czerwona papryka, tym więcej w niej wartościowych substancji. Na targach i bazarkach szukajmy warzyw o nienaruszonej skórce. Paprykę można przechowywać w lodówce nawet przez dwa tygodnie.
4. Pomidory
Są niskokaloryczne, pełne witamin i niezwykle smaczne. Większość z nas przez całą zimę nie może się doczekać smaku świeżych pomidorów. To idealne warzywa na diecie, ponieważ są lekkostrawne i zawierają dużo błonnika, który świetnie działa na układ pokarmowy i wspomaga utratę wagi. Poza tym można je wykorzystać na tysiące sposobów. Świetnie smakują na surowo w sałatkach, są bardzo smaczne w zupach oraz w formie sosu do makaronu. Warto wiedzieć, że likopen, czyli silny przeciwutleniacz znajdujący się w pomidorach, wydziela się po obróbce termicznej. Z tego powodu warto przyrządzać pomidory również na ciepło.
Jeśli chcesz, by pomidory dłużej zachowały świeżość, nie wkładaj ich do lodówki. Niska temperatura niszczy smak i konsystencję. Warzywa te najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu.
5. Fasolka szparagowa
Kiedy na targu pojawia się fasolka szparagowa, to znak, że przyszło lato. Jędrne strączki mają mało kalorii, nie zawierają tłuszczu i są świetnym źródłem błonnika. Fasolka szparagowa zawiera również cenne dla zdrowia żelazo.
Świeża fasolka szparagowa nie potrzebuje dodatków, by świetnie smakować. Wystarczy lekko podgotować strączki w osolonej wodzie. Można oczywiście podawać ją w sałatkach oraz jako dodatek do obiadu. Ważne, aby strączki fasolki były jędrne i intensywnie zielone. Nieumytą szparagową można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień.
6. Cukinia
Dlaczego cukinia powinna na stałe zagościć w twoim menu podczas odchudzania? Ponieważ smaczny miąższ cukinii ma zaledwie 15 kcal w 100 g, dlatego można się nią zajadać do woli przez cały sezon.
Jak wybrać najlepsze cukinie? Małe warzywa mają słodszy i bardziej delikatny smak. Dojrzałe powinny być ciężkie, a ich skóra musi mieć ciemnozielony kolor. Nie kupuj uszkodzonych warzyw, ponieważ szybko się zepsują. Co z niej przygotować? Masz naprawdę dużo możliwości. My szczególnie polecamy grillowaną cukinię albo placuszki z tartego miąższu z cukinii w greckim stylu – z fetą i sosem tzatziki.