Zalety czerwonych porzeczek
1 z 8Porzeczki na zdrowie
Wszyscy dobrze wiemy, jak wygląda czarna porzeczkai znamy jej charakterystyczny, kwaskowaty smak. Nieco mniejszą popularnością cieszy się czerwona odmiana tego owocu.
Na nią również warto zwrócić uwagę, ponieważ skrywa w sobie wiele wspaniałych właściwości. Mimo iż wygląda niepozornie, jest źródłem niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które są kluczowe dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Czerwone porzeczki mają nieco bardziej cierpki smak niż czarne porzeczki. Z owoców tych zazwyczaj robi się dżemy, soki i przetwory. Można również dodawać je do sałatek, różnego typu dań, deserów i drinków. Są też wykorzystywane w medycynie alternatywnej.
Czy wiecie, że 100 g owoców zawiera tylko 56 kalorii? Oto 7 niezwykłych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia czerwonej porzeczki!
Sprawdź również: Wypróbuj prosty przepis na porzeczkowy przysmak