7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka
1 z 9Znaczenie błonnika w diecie
Błonnik pokarmowy (włókna pokarmowe) to jeden ze złożonych węglowodanów. Nie jest on trawiony w układzie pokarmowym człowieka, niemniej ma bardzo istotny wpływ na organizm. W dobrze zbilansowanej diecie nie może zabraknąć produktów z błonnikiem.
Pobudza on wydzielanie śliny, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, a ponadto skraca czas pasażu jelitowego (reguluje wypróżnianie). Wydalanie mas kałowych następuje szybciej, co ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób, tj. uchyłkowatość jelit, żylaki odbytu, nowotwory jelita grubego. Pomaga pozbyć się wzdętego brzucha i zaparć. Błonnik zapewnia ponadto uczucie sytości. Najwięcej błonnika znajduje się w produktach zbożowych, w warzywach i owocach, jak również w roślinach strączkowych.
Okazuję się jednak, że to nie jabłka zawierają go najwięcej, a więc śmiało możesz sięgać po te produkty.