Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
2 z 9Zapiekanka makaranowa z pieczarkami
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju z pestek winogron,
- 500 g makaronu pełnoziarnistego,
- 1–2 łyżeczki kurkumy,
- 500 g pieczarek,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- granulowany czosnek,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- słodka papryka,
- suszone oregano,
- sól jodowana.
Sposób przygotowania
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oleju z pestek winogron. Do żaroodpornego naczynia przełożyć ugotowany makaron i wymieszać z kurkumą, dodać podsmażone pieczarki i odsączoną kukurydzę. Wszystko wymieszać. Doprawić granulowanym czosnkiem, pieprzem, słodką papryką, oregano oraz solą. Wszystko jeszcze raz wymieszać. Zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.