Dania z cukinii - chlebek, frytki, spaghetti, frittata, lasagne, roladki, letnia zielona sałatka, kwiaty cukinii
Cukinia to jedno z najlepszych letnich warzyw. Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Delikatny miąższ cukinii ma mało kalorii, dlatego warto skorzystać z przepisów na cukinię latem. Dania z cukinii na obiad można przygotować na wiele sposobów – zrobić z niej placuszki, dodać do leczo albo wrzucić na grilla.
Bardzo popularne są również przepisy na cukinię nadziewaną. Choć cukinię nadziewaną można przygotować na różne sposoby, jednak ciężko zachwycić tym daniem. My proponujemy 7 szybkich przepisów na dania z cukinii, które na pewno zaskoczą cię świetnym smakiem.
Każdy z przepisów na dania z cukinii można wykonać bardzo łatwo, a smak stworzonych potraw z cukinii może przekonać do tego warzywa każdego niedowiarka.
Jakie składniki poza cukinią będą potrzebne do wykonania chlebka z cukinii? Czy z cukinii można zrobić lasagne? Jak wykonać z cukinii spaghetti lub frytki? Czy kwiaty z cukinii nadają się do jedzenia? Jeżeli chcesz poznać odpowiedź na powyższe pytania, zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami na dania z cukinii. Nie tylko brzmią smakowicie, ale smakują wyśmienicie.
1. Chlebek z cukinii
Pierwszy rodzaj dania z cukinii to chlebek. Aby urozmaicić dietę proponujemy dietetyczne ciasto z dodatkiem tartej cukinii. Brzmi dziwnie? Po pierwszym kęsie na pewno zmienisz zdanie na temat tego dania z cukinii. Cukinia nadaje ciastu wilgoć i sprawia, że ma odpowiednią konsystencję. Ciasta z warzywami są niskokaloryczne, ponieważ miąższ zastępuje jajka czy masło.
Jak przygotować chlebek z cukinii? Będziesz potrzebować: 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu, 3 jajka, 1 szklankę oleju, 1 szklankę cukru, 2 szklanki startej cukinii oraz 1 szklankę ulubionych orzechów i bakalii.
Suche składniki na ten typ dania z cukinii należy przesiać i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i olejem. Masę jajeczną dodać do mąki, wmieszać cukinię oraz dodatki. Przelać do formy na keksówkę i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy chlebek z cukinią z pieranika i gotowe.
2. Pomysł na nietypowe frytki
Masz ochotę na domowy fast food bez wyrzutów sumienia? Zamiast frytek ziemniaczanych smażonych na głębokim oleju, wypróbuj lżejszą wersję – frytki z cukinii z piekarnika.
Przygotowanie tego dania z cukinii jest banalnie proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika i przygotowania blachy do pieczenia. Cukinię pokrój w słupki, obtocz w jajku, a następnie w chrupiącej panierce z otrębów owsianych i parmezanu. Frytki z cukinii ułóż na blaszce i piecz przez ok. 25 minut. Należy pamiętać, aby wyciągnąć gotowe frytki z cukinii z piekarnika.
3. Jak zrobić spaghetti z cukinii?
Kto z nas nie kocha włoskiego makaronu? Niestety, pasta zwykle nie jest dietetycznym daniem. Jeśli dbasz o linię, koniecznie wypróbuj spaghetti z cukinii. Ten rodzaj dania z cukinii na obiad na pewno przypadnie ci do gustu. Paski z cukinii zastąpią ci makaron, dzięki czemu potrawa będzie lekka i niskokaloryczna.
Do tego dania z cukinii możesz użyć zwykłej obieraczki do warzyw (uzyskasz w ten sposób kształt tagliatelle) albo specjalnej maszynki (to tzw. spiralizer), dzięki której wyczarujesz z cukinii kształt spaghetti. Do wstążek z cukinii przygotuj aromatyczny sos na bazie pomidorów i świeżych ziół. Po chwili pyszny i niskokaloryczny rodzaj dania z cukinii na obiad jest gotowa.
4. Co to jest frittata?
Dania z cukinii są lekkie, ale przy tym sycące i zdrowe. Cukinia jest źródłem witaminy A, witaminy C oraz witaminy K. Jeśli do potrawy z cukinią dodasz inne zdrowe dodatki, uzyskasz pełnowartościowy posiłek. Dobrym przykładem jest frittata z cukinią, czyli omlet z warzywami. To doskonała propozycja na późne niedzielne śniadanie.
Przygotowanie tego dania z cukinii zacznij od podsmażenia na oliwie jednego ząbka czosnku. Następnie dorzuć do niego 1 cukinię pokrojoną w talarki, kilka pomidorków koktajlowych i smaż wszystko przez kilka minut. W misce rozmieszaj widelcem 4 jajka, dopraw je solą, pieprzem cayenne i świeżymi ziołami (rozmarynem, tymiankiem i bazylią).
Następnie wlej masę jajeczną na patelnię z warzywami i smaż razem przez kolejne 3 minuty. Patelnię z frittatą z cukinią włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez kilka minut, aż zobaczysz, że wierzch naszego dania z cukinii jest ścięty.
5. Lasagne z cukinii
Jest to kolejna potrawa z cukinią na obiad we włoskim stylu. Tym razem proponujemy zrobić farsz z cukinii i innych warzyw sezonowych. Podsmaż cebulę, czosnek i dodaj do nich drobno pokrojoną cukinię. Do tego dania z cukinii dorzuć sporą garść świeżych ziół i krótko duś sos. Przełóż płaty makaronu warzywnym farszem i dodaj trochę parmezanu. Zamiast beszamelu użyj serka wiejskiego doprawionego gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.
6. Pomysł na niezwykłe roladki
Chcesz zabłysnąć na najbliższym garden party? Przygotuj elegancką przekąskę - roladki z cukinii. Ten typ dania z cukinii jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy cukinię pokroić w długie i szerokie paski (przy pomocy obieraczki do warzyw), a następnie lekko ugrillować. Nadzienie do roladek z cukinii można zrobić z koziego sera, doprawionego świeżymi ziołami (polecamy tymianek). Wystudzone plastry cukinii posmaruj twarożkiem i zwiń w ruloniki. Ten prosty rodzaj dania z cukinii na pewno zachwyci twoich gości.
7. Letnia zielona sałatka
Znudziły ci się placki z cukinii? Czas na bardzo zdrowe danie, które zaskoczy cię smakiem. Ta sałatka z cukinią to kwintesencja lata, ponieważ znajdują się w niej najlepsze sezonowe warzywa – rukola, groszek, szparagi, dymka, bazylia i oczywiście cukinia. Wszystkie składniki tego dania z cukinii wystarczy tylko wymieszać i skropić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.
8. Jak wykorzystać kwiaty z cukinii?
Kwiaty cukinii coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Przygotowanie tego dania z cukinii również jest bardzo proste. Wystarczy usunąć z kwiatów cukinii ich wnętrze, a następnie kwiaty cukinii można smażyć, zapiekać, grillować, czy udusić. Jednak najpopularniejszym sposobem przyrządzania jest faszerowanie kwiatów cukinii. Wystarczy przygotować odpowiedni farsz, wypełnić nim kwiaty cukinii i upiec. Co ważne kwiaty cukinii doskonale sprawdzają się w słodkich i słonych daniach.