Dania z cukinii - chlebek, frytki, spaghetti, frittata, lasagne, roladki, letnia zielona sałatka, kwiaty cukinii
Cukinia to jedno z najlepszych letnich warzyw. Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Delikatny miąższ cukinii ma mało kalorii, dlatego warto skorzystać z przepisów na cukinię latem. Dania z cukinii na obiad można przygotować na wiele sposobów – zrobić z niej placuszki, dodać do leczo albo wrzucić na grilla.
Zobacz film: "Co przyrządzić z warzyw dyniowatych?"
- 1. Chlebek z cukinii
- 2. Pomysł na nietypowe frytki
- 3. Jak zrobić spaghetti z cukinii?
- 4. Co to jest frittata?
- 5. Lasagne z cukinii
- 6. Pomysł na niezwykłe roladki
- 7. Letnia zielona sałatka
- 8. Jak wykorzystać kwiaty z cukinii?
Bardzo popularne są również przepisy na cukinię nadziewaną. Choć cukinię nadziewaną można przygotować na różne sposoby, jednak ciężko zachwycić tym daniem. My proponujemy 7 szybkich przepisów na dania z cukinii, które na pewno zaskoczą cię świetnym smakiem.
Każdy z przepisów na dania z cukinii można wykonać bardzo łatwo, a smak stworzonych potraw z cukinii może przekonać do tego warzywa każdego niedowiarka.
Jakie składniki poza cukinią będą potrzebne do wykonania chlebka z cukinii? Czy z cukinii można zrobić lasagne? Jak wykonać z cukinii spaghetti lub frytki? Czy kwiaty z cukinii nadają się do jedzenia? Jeżeli chcesz poznać odpowiedź na powyższe pytania, zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami na dania z cukinii. Nie tylko brzmią smakowicie, ale smakują wyśmienicie.
1. Chlebek z cukinii
Pierwszy rodzaj dania z cukinii to chlebek. Aby urozmaicić dietę proponujemy dietetyczne ciasto z dodatkiem tartej cukinii. Brzmi dziwnie? Po pierwszym kęsie na pewno zmienisz zdanie na temat tego dania z cukinii. Cukinia nadaje ciastu wilgoć i sprawia, że ma odpowiednią konsystencję. Ciasta z warzywami są niskokaloryczne, ponieważ miąższ zastępuje jajka czy masło.
Jak przygotować chlebek z cukinii? Będziesz potrzebować: 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu, 3 jajka, 1 szklankę oleju, 1 szklankę cukru, 2 szklanki startej cukinii oraz 1 szklankę ulubionych orzechów i bakalii.
Suche składniki na ten typ dania z cukinii należy przesiać i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i olejem. Masę jajeczną dodać do mąki, wmieszać cukinię oraz dodatki. Przelać do formy na keksówkę i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy chlebek z cukinią z pieranika i gotowe.
2. Pomysł na nietypowe frytki
Masz ochotę na domowy fast food bez wyrzutów sumienia? Zamiast frytek ziemniaczanych smażonych na głębokim oleju, wypróbuj lżejszą wersję – frytki z cukinii z piekarnika.
Przygotowanie tego dania z cukinii jest banalnie proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika i przygotowania blachy do pieczenia. Cukinię pokrój w słupki, obtocz w jajku, a następnie w chrupiącej panierce z otrębów owsianych i parmezanu. Frytki z cukinii ułóż na blaszce i piecz przez ok. 25 minut. Należy pamiętać, aby wyciągnąć gotowe frytki z cukinii z piekarnika.
3. Jak zrobić spaghetti z cukinii?
Kto z nas nie kocha włoskiego makaronu? Niestety, pasta zwykle nie jest dietetycznym daniem. Jeśli dbasz o linię, koniecznie wypróbuj spaghetti z cukinii. Ten rodzaj dania z cukinii na obiad na pewno przypadnie ci do gustu. Paski z cukinii zastąpią ci makaron, dzięki czemu potrawa będzie lekka i niskokaloryczna.
Do tego dania z cukinii możesz użyć zwykłej obieraczki do warzyw (uzyskasz w ten sposób kształt tagliatelle) albo specjalnej maszynki (to tzw. spiralizer), dzięki której wyczarujesz z cukinii kształt spaghetti. Do wstążek z cukinii przygotuj aromatyczny sos na bazie pomidorów i świeżych ziół. Po chwili pyszny i niskokaloryczny rodzaj dania z cukinii na obiad jest gotowa.
4. Co to jest frittata?
Dania z cukinii są lekkie, ale przy tym sycące i zdrowe. Cukinia jest źródłem witaminy A, witaminy C oraz witaminy K. Jeśli do potrawy z cukinią dodasz inne zdrowe dodatki, uzyskasz pełnowartościowy posiłek. Dobrym przykładem jest frittata z cukinią, czyli omlet z warzywami. To doskonała propozycja na późne niedzielne śniadanie.
Przygotowanie tego dania z cukinii zacznij od podsmażenia na oliwie jednego ząbka czosnku. Następnie dorzuć do niego 1 cukinię pokrojoną w talarki, kilka pomidorków koktajlowych i smaż wszystko przez kilka minut. W misce rozmieszaj widelcem 4 jajka, dopraw je solą, pieprzem cayenne i świeżymi ziołami (rozmarynem, tymiankiem i bazylią).
Następnie wlej masę jajeczną na patelnię z warzywami i smaż razem przez kolejne 3 minuty. Patelnię z frittatą z cukinią włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez kilka minut, aż zobaczysz, że wierzch naszego dania z cukinii jest ścięty.
5. Lasagne z cukinii
Jest to kolejna potrawa z cukinią na obiad we włoskim stylu. Tym razem proponujemy zrobić farsz z cukinii i innych warzyw sezonowych. Podsmaż cebulę, czosnek i dodaj do nich drobno pokrojoną cukinię. Do tego dania z cukinii dorzuć sporą garść świeżych ziół i krótko duś sos. Przełóż płaty makaronu warzywnym farszem i dodaj trochę parmezanu. Zamiast beszamelu użyj serka wiejskiego doprawionego gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.
6. Pomysł na niezwykłe roladki
Chcesz zabłysnąć na najbliższym garden party? Przygotuj elegancką przekąskę - roladki z cukinii. Ten typ dania z cukinii jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy cukinię pokroić w długie i szerokie paski (przy pomocy obieraczki do warzyw), a następnie lekko ugrillować. Nadzienie do roladek z cukinii można zrobić z koziego sera, doprawionego świeżymi ziołami (polecamy tymianek). Wystudzone plastry cukinii posmaruj twarożkiem i zwiń w ruloniki. Ten prosty rodzaj dania z cukinii na pewno zachwyci twoich gości.
7. Letnia zielona sałatka
Znudziły ci się placki z cukinii? Czas na bardzo zdrowe danie, które zaskoczy cię smakiem. Ta sałatka z cukinią to kwintesencja lata, ponieważ znajdują się w niej najlepsze sezonowe warzywa – rukola, groszek, szparagi, dymka, bazylia i oczywiście cukinia. Wszystkie składniki tego dania z cukinii wystarczy tylko wymieszać i skropić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.
8. Jak wykorzystać kwiaty z cukinii?
Kwiaty cukinii coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Przygotowanie tego dania z cukinii również jest bardzo proste. Wystarczy usunąć z kwiatów cukinii ich wnętrze, a następnie kwiaty cukinii można smażyć, zapiekać, grillować, czy udusić. Jednak najpopularniejszym sposobem przyrządzania jest faszerowanie kwiatów cukinii. Wystarczy przygotować odpowiedni farsz, wypełnić nim kwiaty cukinii i upiec. Co ważne kwiaty cukinii doskonale sprawdzają się w słodkich i słonych daniach.