7 z 9Śliwki
Mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii (ok. 50 kcal w 100 g), dlatego bez obaw mogą jeść je wszyscy, którzy dbają o linię. Warto po nie sięgnąć, aby oczyścić organizm i pozbyć się zbędnych substancji, które zgromadziły się w przewodzie pokarmowym. Śliwki mają właściwości lekko przeczyszczające, dlatego warto je spożywać, gdy czujemy się ciężko i mamy wzdęty brzuch.
Wykorzystaj sezon na śliwki i jedz je jak najczęściej. Świetnie smakują na surowo, ale można je też lekko poddusić z dodatkiem ziarenek wanilii i cynamonu – stanowią wtedy smaczny dodatek do jogurtu naturalnego, kaszy jaglanej albo owsianki. Nie zapominaj też o suszonych śliwkach, które są pełne cennego błonnika.
Sprawdź również: Przez lata wprowadzano nas w błąd. Oto cała prawda o białku w diecie