8 z 9Brukselka
Przypominają kapustę, ale mają niewielu miłośników ze względu na specyficzny smak i zapach. Warto jednak pokonać uprzedzenia i przekonać się do brukselki, ponieważ to warzywo jest prawdziwą skarbnicą cennych substancji.
Wykorzystaj ją podczas odchudzania, ponieważ brukselka zawiera błonnik oraz białko. Dzięki nim czujemy się syci przez długi czas. Poza tym jest źródłem witaminy K i ma mało kalorii. Jeśli brukselka kojarzy ci się z rozgotowaną zieloną papką, spróbuj zupełnie innego sposobu na przyrządzenie tego warzywa. Będziesz zaskoczony smakiem pieczonej brukselki – wystarczy odrobina oliwy z oliwek, sól morska i czarny pieprz, by uzyskać smaczny dodatek do obiadu bez zbędnych kalorii.
Sprawdź też: Niewłaściwie przygotowane działają jak trucizna. Lepiej nie ryzykuj