4 z 7Witaminy z grupy B i cynk
Witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego i trawiennego. Ponadto podkręcają metabolizm. Witaminy B1, B7 i B12 biorą udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów.
Źródłem tych witamin są m.in.: indyk, pstrąg, czerwona papryka, nasiona roślin strączkowych, jaja i warzywa liściaste, takie jak szpinak. Ich niedobór może skutkować zaburzeniami wchłaniania w przewodzie pokarmowym.
Cynk to składnik mineralny o działaniu odtruwającym. Eliminuje metale ciężkie, takie jak ołów i kadm. Ponadto pobudza pracę trzustki i uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Zamiast suplementów najlepiej sięgać po naturalne źródła cynku, czyli nasiona strączkowe, kakao, kaszę gryczaną, płatki owsiane i migdały.
Zobacz także: Sygnały, które świadczą o tym, że ktoś planuje się zabić. Bagatelizujemy je