6 z 9Toksyczne opakowania
Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że wiele opakowań produktów typu fast food zawiera potencjalnie rakotwórcze składniki? Zgodnie z wynikami badań z 2017 roku opublikowanymi w „Environmental Science & Technology Letters”, substancje zawarte w składzie opakowań są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Jednymi z nich są związki z grupy PFASs, które opisywane są jako bardzo toksyczne i mające duży wpływ na rozwój raka. Producenci stosują je, by tłuszcz z kupowanych przez nas posiłków nie wypływał z opakowań oraz nie brudził ubrań oraz dłoni.
Równie niebezpiecznie są niektóre talerze i miski jednorazowego użytku, nieprzywierające patelnie i garnki, a także torebki z gotowym popcornem do przyrządzenia w mikrofalówce. We wszystkich tych produktach występują toksyczne związki, na które powinniśmy uważać. Substancje PFASs łatwo bowiem przenoszą się do spożywanych produktów.
Zobacz także: Podgrzewasz jedzenie dla dziecka w mikrofalówce? Sprawdź to...