7 z 9Glutaminian sodu
Czy kiedykolwiek odczuwałeś mocny ból głowy po spożyciu potrawy typu fast food? Za migrenę winny jest związek zwany glutaminianem sodu, powszechnie stosowany też w kuchni chińskiej. Dodawany do żywności wzmacnia jego smak, sprawiając, że staje się on bardziej charakterystyczny.
Inne niepożądane reakcje, które może wywołać obecność glutaminianu sodu w potrawie to: nudności, osłabienie, świszczący oddech, zaburzenia oddychania, arytmia i uczucie pieczenia z tyłu szyi. Ten szkodliwy związek znajdziemy w większości produktów typu fast food, które kupujemy w sieciówkach dostępnych w Polsce.
To nie jedyny związek chemiczny widoczny w składzie posiłków fast food. W wielu z nich znajdziemy również zestaw konserwantów i sztucznych barwników. Zdaniem amerykańskich naukowców wpływają one na nadpobudliwe zachowania wśród dzieci.
Zobacz także: Syndrom chińskiej restauracji coraz częstszy