Trwa ładowanie...

Witaminy w jedzeniu

Avatar placeholder
22.02.2020 22:50
Witaminy w jedzeniu
Witaminy w jedzeniu

W okresie jesienno-zimowym częściej sięgamy po suplementy diety na wzmocnienie organizmu. Zapominamy, że witaminy i minerały lepiej wchłaniają się ze spożywanych pokarmów niż z przyjmowanych tabletek.

spis treści

1. Witaminy w diecie

W okresie zwiększonych zachorowań na przeziębienie i grypę szczególnie ważne są witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Witamina A pełni funkcję obronną organizmu. Chroni przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Jej źródłem są: wątróbka, jajka, masło, pomidory, marchew i nabiał. Za odporność organizmu odpowiada również witamina C. Dodatkowo wspomaga ona uszczelnianie naczyń krwionośnych. Aby dostarczyć jej organizmowi, warto jeść cytrusy, kiszoną kapustę, brokuły, natkę pietruszki, pomidory i czerwoną paprykę. Z kolei witaminy z grupy B można znaleźć w szpinaku, produktach mlecznych, jajach, orzechach i produktach z mąki razowej. Dzięki tym witaminom wspomaga się produkcję czerwonych krwinek.

2. Dieta bogata w minerały

Zimą powinno się zwiększyć spożycie cynku (odpowiadającego za produkcję białych krwinek oraz selenu (zapobiegającego stanom zapalnym). Źródłem cynku są między innymi: orzechy, drób, ryby, ostrygi i kasza gryczana, natomiast selen można znaleźć w zbożach, rybach (wystarczy 100 g, aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek), mięsie), skorupiakach, jajach i nabiale.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

3. Wady suplementów diety

Nie ma wątpliwości, iż lepiej przyswajalne są witaminy i minerały dostarczane wraz z pożywieniem. Stosowanie suplementów wymaga dokładnego przestrzegania zalecanych dawek. Często zdarza się przedawkowanie. Szczególnie ostrożne w ich przyjmowaniu powinny być osoby przyjmujące dodatkowo inne leki. Z tego względu dobrym rozwiązaniem jest rozpoczęcie wzmacniania organizmu od zmiany diety.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze