3 z 6Tajski koi pla. Może powodować raka
Spożywany w Tajlandii, pochodzący z północno-wschodniej prowincji Isaan koi pla został przez badaczy powiązany z rakiem dróg żółciowych (łac. cholangiocarcinoma, pierwotny nowotwór wątroby). To danie wywodzące się z najbiedniejszych regionów, które przypomina nieco hiszpańską potrawę ceviche. Surową rybę marynuje się w ziołach i soku z cytryny, który ścina białko w mięsie.
Naukowcy odkryli, że 50 proc. nowotworów zdiagnozowanych u mężczyzn mieszkających w Isaan dotyczy wątroby, podczas gdy na świecie rak tego organu stanowi dziesięć proc. wszystkich przypadków choroby nowotworowej u płci męskiej. Tropem okazało się koi pla, a konkretnie bytujące w rybim mięsie płazińce, przywry Clonorchis sinensis.
Pasożyt ginie pod wpływem obróbki termicznej, jego działania natomiast nie neutralizuje sok z cytryny.