Analizujemy skład majonezów. Na co zwracać uwagę?
Majonez to obok chrzanu jeden z podstawowych wielkanocnych dodatków na stołach Polaków. Dodajemy go do sałatek i potaw z jaj, ale jemy także na kanapkach. Lubimy jego nieco pikantny smak. Czy jednak wiemy, jak wybrać dobry majonez? Okazuje się bowiem, że nie każdy produkt dostępny w sklepie charakteryzuje się tak wysoką jakością, jak sugerują producenci.
Postanowiliśmy wraz z dietetykami sprawdzić skład wybranych majonezów. Pod lupę wzieliśmy te, które akurat w swoich lodówkach mieli redaktorzy WP abcZdrowie.
Zobacz także: Analizujemy składy chrzanów w słoiczkach
Majonez Winiary OMEGA 3:6
W składzie majonezu Winiary OMEGA 3:6 znajdziemy: oleje roślinne 78,6% (rzepakowy, słonecznikowy), żółtko jaja, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Producenci reklamują go jako produkt, który "dostarcza ważnych w codziennej diecie kwasów tłuszczowych omega 3 w rekomendowanych przez specjalistów proporcjach do kwasów tłuszczowych omega 6". Niestety, proporcje te nie zostały podane na opakowaniu.
Kinga Głaszewska, dietetyk zwraca jednak uwagę na jeszcze jedną kwestię. - Najważniejsze, by podczas zakupów czytać listę składników. Zasada jest taka: dobry majonez nie powinien zawierać zbędnych wypełniaczy i konserwantów - mówi ekspertka.
Niestety, w składzie tego majonezu znajdziemy sól wapniowo-disodowa (EDTA, E385). - Producenci dodają ją jako konserwant, który ma przedłużyć termin przydatności produktu do spożycia - wyjaśnia Głaszewska.
- Producenci, chcąc wyprodukować majonez jak najtańszy i o jak najdłuższej dacie ważności, stosują konserwanty, barwniki i syntetyczne dodatki (np. E-385). Substancje te spożywane w większych ilościach mogą powodować alergie, astmę i inne problemy zdrowotne - dodaje dietetyk Emilia Kołodziejska.
Ten składnik nie jest obojętny dla naszego ciała. Udowodniono, że w nadmiernych ilościach może zakłócać równowagę mineralną organizmu, powodować skurcze mięśni czy uszkodzenia nerek. Co ciekawe, jest on również stosowany w medycynie - jako odtrutka przy zatruciach metalami ciężkimi.
Zobacz także: Wielkanocne produkty, których należy unikać
Majonez Napoleoński firmy Mosso
W skład prawdziwego majonezu powinno wchodzić wyłącznie 5 składników. Są to: jaja, olej, sól, musztarda i sok z cytryny. Cukier jest całkowicie zbędny i powtarza to nie tylko Magda Gessler. W tym majonezie cukier znajduje się bardzo wysoko na liście składników. Co więcej, oprócz cukru mamy też glukozę czyli również cukier.
Ta informacja jest szczególnie istotna dla osób, które chorują na cukrzycę typu II czy insulinooporność. Chorzy powinni dokładnie przeanalizować skład majonez i unikać tych, które zawierają duże ilości cukru dodanego.
- To wszystko sprawia, że i tak wysokokaloryczny już majonez staje się jeszcze większą bombą - tłumaczy Kinga Głaszewska.
Zobacz także: Jak oczyścić krew z cholesterolu?
Majonez firmy Pudliszki
Chociaż skład majonezu jest znacznie krótszy, to tutaj również znajdziemy sól wapniowo-disodową EDTA, która w majonezie jest całkowicie zbędna. Dietetyk zwraca uwagę na jeszcze jeden aspekt.
- Mimo dość krótkiego składu, majonez Pudliszki zawiera w 100 g aż 6,1 g tłuszczów nasyconych. Kwasy tłuszczowe powinny stanowić ok. 25-30 proc. naszego dziennego jadłospisu. Ich zbyt duże ilości względem zapotrzebowania, mogą skutkować negatywnymi zmianami w organizmie. Kwasy nasycone dodatkowo działają prozapalnie, a to oznacza, że mogą nasilać procesy zapalne w organizmie. Poza tym przyczyniają się do chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy, otyłości, cukrzycy typu II - precyzuje Kinga Głaszewska.
Zobacz także: Produkty wzmacniające serca
Roleski Majonez stołowy
Niestety, w tym majonezie znajdziemy zdecydowanie za wiele zbędnych składników. Są tu zagęstniki takie jak guma guar, guma ksantanowa oraz sól wapniowo-disodowa EDTA (E385).
Dietetyk zwraca uwagę, że najwięcej takich "niepożądanych dodatków" znajdziemy w majonezach typu light.
- Unikajmy ich, do nich często dodawane jest więcej cukru, stabilizatorów i konserwantów, co powoduje, że majonez ma może mniej tłuszczów, ale za to więcej węglowodanów - radzi Kinga Głaszewska.
- Taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej kalorii, ale w dalszym ciągu sporo. Często jest tak, że jedząc produkty light, pozwalamy sobie na większe ilości, więc paradoksalnie możemy przez to przytyć - dodaje Emilia Kołodziejska.
Majonez Roleski, choć nie jest produktem typu light także został wzbogacony o dodatkowe składniki. Guma ksantanowa to błonnik i chociaż nie jest szkodliwa, to eksperci radzą jej unikać, gdyż w nadmiarze może powodować biegunki. Jest stosowana w wysokoprzetworzonych produktach w celu nadania im zwartej konsystencji. W majonezach producenci dodają ją zazwyczaj, gdy oszczędzają na zawartości jaj.
A co z gumą guar? To środek zagęszczający i stabilizujący, neutralny dla organizmu człowieka.
Zobacz także: Co siedzi w białej kiełbasie?
Majonez Kielecki
Jeśli mimo wszystko decydujemy się na zakup majonezu, warto wybrać ten, który ma dobry skład. Jednym z takich produktów jest majonez Kielecki. Jest on lepszym wyborem dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą, ponieważ nie zawiera cukru dodanego, a jedynie ten, który pochodzi z musztardy, co producent zaznaczył na etykiecie.
Nie znajdziemy w nim również sztucznych przeciwutleniaczy i konserwantów. Niestety i tu musimy przyznać jeden minus za olej rafinowany. Co to oznacza?
- Oleje rafinowane poddawane są wysokiej temperaturze tłoczenia, która zmienia skład oleju, pozbawiając go wartościowych składników, przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega- 3 oraz omega -6) - mówi Magdalena Borowiec, dietetyk.
Zobacz także: Ile kalorii ma mazurek wielkanocny?
Develey Vegan Majo
W związku z tym, że coraz więcej osób świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów odzwierzecych, dosyć dużą popularnością cieszą się ostatnio majonezy wegańskie.
Producenci reklamują ten majonez jako: "Niepowtarzalna kompozycja starannie dobranych składników z troską o środowisko naturalne. Gęsty, kremowy o pełnym, bogatym smaku i idealnej majonezowej konsystencji, bez zbędnych dodatków, w zgodzie z wartościami, które pielęgnujesz. Produkt BEZGLUTENOWY i BEZ wszelkich barwników, wzmacniaczy smaku i substancji konserwujących. Źródło Omega-3".
- W majonezach wegańskich z założenia nie ma jaj, ale to nie oznacza, że powinny być one przepełnione skrobią modyfikowaną, gumą ksantanową czy błonnikiem. To są tzw. zapychacze, które niewiele wnoszą do jakości produktu - tłumaczy Kinga Głaszewska.
W produkcie marki Develey oprócz skrobi kukurydzianej znajdziemy także EDTA.
Zobacz także: Jak przygotować domowy majonez
Który majonez jest najlepszy?
Jeśli chodzi o skład przedstawionych produktów, to najlepiej prezentuje się majonez Kielecki. A co z wartościami odżywczymi?
Najwięcej kalorii w 100 g ma majonez firmy Pudliszki (736), najmniej Roleski (491). Najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych nascyconych znajdziemy w majonezie Winiary (6,4 g), najmniej w majonezie firmy Roleski (4,1 g).
Co z cukrem? Na niechlubnym pierwszym miejscu znalazł się majonez wegański (3,7 g). Najmniej cukru znajdziemy w Kieleckim (1,9 g). Nie bez znaczenia dla naszego oranizmu jest również zawartość soli. Który majonez ma jej najwięcej? Majonez firmy Mosso (1,4 g). Najmniej - Winiary (0,58 g).