Majonez domowy – jak go przygotować?

Majonez to nieodłączny element każdej sałatki. Niektórzy lubią dekorować nim jajka lub też smarować kanapkę. Jednak majonez domowy nie ma sobie równych i nie da się go zastąpić produktem sklepowym. Poznajcie przepis na majonez.

Majonez domowej roboty ma niepowtarzalny smak i łatwo go przygotować.Majonez domowej roboty ma niepowtarzalny smak i łatwo go przygotować.
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Składniki majonezu

Sałatki z majonezem, jajka z majonezem czy wielkanocny przysmak – babka majonezowa – każde z tych dań wymaga dodatku dobrego sosu, określanego mianem majonezu. Jego ojczyzną jest Francja, jednak trudno z całą pewnością powiedzieć, w jakich okolicznościach powstał. Tradycyjnie przygotowuje się go z oleju (najlepiej oliwy z oliwek) i żółtek jaj. Jego naturalnym stabilizatorem jest musztarda. Niektóre gospodynie dodawały też do niego ocet i cukier. W sklepowych produktach jednak lista jego składników jest zdecydowanie dłuższa. Nikt nie chce zajmować się robieniem majonezu w domu. A szkoda, bo jego smak rekompensuje trud włożony w jego przygotowanie.

Majonez ze sklepu

Majonez oficjalnie to wyrób otrzymany przez emulgowanie oleju roślinnego w fazie wodnej, w obecności żółtka jaja kurzego. To dodatek do wielu potraw i sosów. Jego najwyższe spożycie notuje się w okresie wielkanocnym, bo wiele osób dekoruje nim jajka. Na sklepowej półce znaleźć można majonez wysokotłuszczowy (powyżej 78,5% tłuszczu), majonez stołowy (50,5-78,5% tłuszczu) oraz majonez niskotłuszczowy (poniżej 50,5% tłuszczu).

W jego składzie często znaleźć można konserwanty oraz różnego rodzaju dodatki do żywności, np. sól wapniowo-disodową (E 385), gumę guar (E 412) i gumę ksantanową (E 415), sorbinian potasu (E 202) oraz benzoesan sodu (E 211).

Domowy majonez w najprostszym przepisie. Nie tylko na święta

Jak zrobić majonez?

Majonez domowej roboty ma niepowtarzalny smak i wbrew pozorom jego przygotowanie nie wymaga zbyt dużo pracy. Jaki jest więc przepis na majonez? Potrzebne są: 1 żółtko, 250 ml oleju, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, odrobina cukru (opcjonalnie).

W wysokim naczyniu wymieszaj żółtko jajka z musztardą, solą i pieprzem. Dodaj trochę oleju i zacznij ubijać całość mikserem lub miksuj za pomocą blendera. Gdy sos zgęstnieje, powoli dodawaj resztę oleju, cały czas ubijając.

Majonez wegański, czyli bez dodatku żółtka, przygotowuje się z aquafaby (wody po ciecierzycy w puszce lub po gotowaniu).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka