Analizujemy skład popularnych ketchupów. Dietetyczka wybiera najlepszy
1 z 9Ketchup "Krzepki Radek"
Ketchup "Krzepki Radek" na pierwszym miejscu w składzie ma koncentrat pomidorowy i stosunkowo niedużą ilość cukru - 14,5/100 g. Dużym minusem jest jednak to, że producent nie podał informacji, ile pomidorów jest w składzie tego ketchupu. W produkcie obecne są także konserwanty i zagęszczacze, co sprawia, że jest to jeden z gorszych ketchupów na rynku.
- "Krzepki Radek" zawiera w składzie konserwant, jakim jest benzoesan sodu. Dodatkowo na drugim miejscu pojawia się woda. Producent daje nam ketchup, który jest rozwodniony i dosłodzony, zagęszczony skrobią i błonnikiem pokarmowym, co dla wielu może być mylące - wyjaśnia dietetyk Barbara Dąbrowska.
Błonnik w tym przypadku ma za zadanie wchłonąć wodę, zagęścić produkt i zadbać o konsystencję.
- To nie jest tak, że błonnik jest tu składnikiem prozdrowotnym. Jeśli chodzi o stosunkowo niewielką ilość cukru, to jest ona zasługą wody, która jest w składzie na 2 miejscu - podkreśla dietetyczka.
Zobacz także: 9 sygnałów, które świadczą o tym, że jesz za mało węglowodanów