Antyrakowy mocarz. Doskonale nawadnia i wspomaga odchudzanie
Młody jęczmień to jedna z tych niepozornych roślin o potężnych właściwościach zdrowotnych. Jest świetnym sposobem na utratę zbędnych kilogramów, a także pokarmem, który zapobiega procesom nowotworowym.
1. Jelita będą ci wdzięczne
Istnieje wiele powodów, dla których warto spożywać młody jęczmień. To prawdziwy superfood, który wspiera odchudzanie i pozytywnie wpływa na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. W 100 gramach zielonego jęczmienia znajdziemy 280 kcal, a do tego całą masę witaminy C, potasu, wapnia, błonnika, białka, ryboflawiny i tiaminy.
Wysoka zawartość błonnika pozytywnie wpływa na zdrowie jelit. Zapewnia uczucie sytości, poprawia trawienie, a tym samym wspomaga proces odchudzania. Młody jęczmień ogranicza ochotę na podjadanie między posiłkami.
Błonnik również zapobiega zaparciom oraz wzdęciom. Znajdujący się w zielonym jęczmieniu chlorofil wspiera zdrowie jelit, łagodzi problemy z trawieniem oraz ból żołądka. Produkt wzmacnia układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy.
2. Antynowotworowy superfood
Ten superfood słynie z właściwości antyoksydacyjnych, które skutecznie rozprawiają się z wolnymi rodnikami. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać czynniki nowotworowe, a tym samym przyczyniają się do obniżenia ryzyka wystąpienia raka.
Farmaceuta dr Yoshihide Hagiwara oraz dr Jasuo Hotta z Uniwersytetu Kalifornijskiego wykazali, że ekstrakt z zielonego jęczmienia znacząco przyczynia się do naprawy uszkodzonego DNA, co jest szczególnie ważne w przypadku profilaktyki nowotworowej.
Młody jęczmień występuje w kilku formach. Można sięgać po proszek, który sprawdzi się w różnego rodzaju koktajlach, sałatkach, owsiankach i jogurtach. Należy jednak pamiętać, by nie łączyć go z gorącymi potrawami, gdyż traci wtedy wartości odżywcze.
Dostępna jest także woda jęczmienna, która doskonale sprawdzi się podczas upałów. Można ją przygotować w domu, wystarczy 100 gramów jęczmienia zalać litrem wody, dodać cynamon, odrobinę miodu i kilka plasterków cytryny, a następnie ugotować i przecedzić.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl