Trwa ładowanie...

Antyrakowy owoc rośnie w Polsce. Chroni przed cukrzycą i miażdżycą

Avatar placeholder
26.10.2023 07:26
Superowoc prosto z Polski to prawdziwa skarbnica witamin. Chroni przed rakiem i cukrzycą
Superowoc prosto z Polski to prawdziwa skarbnica witamin. Chroni przed rakiem i cukrzycą (Getty Images)

Owoce minikiwi zostały uznane za superfood, a ich popularność stale rośnie. Są źródłem wielu substancji odżywczych, a jedzenie ich niesie ze sobą liczne korzyści zdrowotne. Warto więc rozejrzeć się za nimi podczas kolejnych zakupów.

spis treści

1. Minikiwi to prawdziwe superfood

Minikiwi zdobywa coraz więcej fanów w Polsce, wiele osób zdążyło się rozsmakować w tym małym superowocu. Co sprawia, że ten krajowy produkt jest tak wyjątkowy? Przede wszystkim to prawdziwa skarbnica składników odżywczych.

Z badań naukowych wynika, że w minikiwi znajduje się ponad 20 niezbędnych składników odżywczych. Niepozorny owoc zawiera związki fenolowe, karotenoidy, witaminy z grupy B, A, C oraz E, mio-inozytol i całą masę minerałów.

Zobacz film: "Minikiwi. Coraz popularniejszy owoc"

Mio-inozytol w minikiwi może osiągnąć poziom nawet 982 mg na 100 g, co sprawia, że ten owoc jest pod tym względem absolutnym rekordzistą. Minikiwi jest również bogatym źródłem luteiny, należącej do rodziny karotenoidów.

Spożywanie minikiwi niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Owoc pozytywnie wpłynie na wiele procesów, które zachodzą w naszym organizmie, a dodatkowo stanowi doskonałe uzupełnienie diety.

2. Dlaczego warto jeść minikiwi?

Enzym, który nosi nazwę aktynidyna, znajduje się w minikiwi i wspomaga proces trawienia białek zawartych w naszej diecie. Dlatego spożywanie tego owocu po posiłku może pomóc uniknąć problemów z trawieniem.

Konsumowanie owoców, a zwłaszcza minikiwi, sprzyja profilaktyce miażdżycy. Minikiwi zawiera luteinę, która chroni lipoproteiny o niskiej gęstości przed utlenianiem. To z kolei pomaga regulować poziom cholesterolu i obniża ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu.

Dla osób zmagających się z insulinoopornością, stanem poprzedzającym cukrzycę, minikiwi może okazać się korzystne. Zawarty w tym owocu inozytol może bowiem wspomóc regulację poziomu cukru we krwi i zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę.

Zgodnie z wynikami badań naukowych, minikiwi posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Te cechy są istotne w kontekście zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze