Trwa ładowanie...

Antywirusowa bomba. Używaj, gdy pojawią się pierwsze objawy

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 19.11.2023 11:21
Połącz dwa składniki i używaj, gdy pojawią się pierwsze objawy. Antywirusowa bomba
Połącz dwa składniki i używaj, gdy pojawią się pierwsze objawy. Antywirusowa bomba (Getty Images)

Większość osób ma te dwa składniki w domu, a przygotowanie z nich prozdrowotnej mikstury trwa zaledwie kilka minut. Nie ma nic lepszego w sezonie jesienno-zimowym. Złoty miód szybko uśmierzy ból gardła i wspomoże organizm w walce z patogenami.

spis treści

1. Do miodu dodaj kurkumę. Mikstura na odporność

Z leczniczych właściwości miodu zdawali sobie sprawę już starożytni, dziś wiemy na jego temat nieco więcej. Prowadzone na przestrzeni ostatnich dekad badania wskazują, że miód zawiera związki o działaniu przeciwbakteryjnym i antywirusowym, dlatego często bywa określany mianem naturalnego antybiotyku.

Potwierdza to jedno z badań, które opublikowano w 2020 r. na łamach "BMJ". Dowiodło, że miód może łagodzić kaszel w infekcjach, a jego działanie jest porównywalne w tym zakresie nawet do niektórych leków.

Zobacz film: "Niezwykłe właściwości kurkumy"
Przygotuj złoty miód. Wystarczą dwa składniki
Przygotuj złoty miód. Wystarczą dwa składniki (Pixabay)

Może również wspierać zdrowie serca – wyniki opublikowane na łamach "International Journal of Environmental Research and Public Health" wskazują, że ma właściwości hipotensyjne, może regulować stężenie lipidów we krwi i zapobiegać uszkodzeniom komórkowym, a wszystkie te czynniki zmniejszają ryzyko chorób serca. Wspiera mikrobiom jelitowy oraz może wykazywać działanie immunomodulujące. Nic dziwnego, skoro miód zawiera około 180 składników aktywnych, w tym witamin, minerałów czy fitozwiązków.

Kurkuma z kolei to indyjska przyprawa, która podobnie jak miód ma szereg cennych właściwości – m.in. działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a nawet może chronić przed nowotworami i chorobami neurodegeneracyjnymi.

Połączenie tych dwóch skarbów natury może się szczególnie przydać zimą. Złoty miód łagodzi objawy infekcji, takie jak ból gardła czy kaszel, ułatwia walkę z chorobotwórczymi wirusami i bakteriami. Dodany do ciepłego mleka czy wody rozgrzewa, łagodząc uczucie rozbicia w trakcie infekcji. Może działać jak naturalny immunostymulator, a także wspomóc organizm w czasie rekonwalescencji.

2. Jak przygotować miód z kurkumą?

Przygotowanie miodu z kurkumą trwa kilka chwil. Najlepiej sięgnąć po świeży korzeń kurkumy, który można bez większego problemu dostać w sklepie. Do mieszanki warto również dodać szczyptę mielonego pieprzu, ponieważ dodatek piperyny poprawia wchłanianie się kurkuminy, aktywnego związku w przyprawie.

Składniki:

  • około pięciocentymetrowy kawałek obranego korzenia kurkumy lub łyżeczka mielonej przyprawy w proszku,
  • 200 ml płynnego miodu,
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

  • Korzeń kurkumy należy zetrzeć na drobnej tarce i dodać pieprz.
  • Przyprawy dodać do miodu i dokładnie wymieszać.
  • Miksturę umieścić w wyparzonym, suchym słoiku i szczelnie zakręcić.

Mieszankę ze świeżą kurkumą przechowywać w lodówce do trzech tygodni, w przypadku przyprawy w proszku miód można trzymać w temperaturze pokojowej. Spożywać jedną do dwóch łyżeczek dziennie na odporność, w czasie infekcji można zwiększyć częstotliwość.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze