Antywirusowa bomba. Używaj, gdy pojawią się pierwsze objawy
Większość osób ma te dwa składniki w domu, a przygotowanie z nich prozdrowotnej mikstury trwa zaledwie kilka minut. Nie ma nic lepszego w sezonie jesienno-zimowym. Złoty miód szybko uśmierzy ból gardła i wspomoże organizm w walce z patogenami.
1. Do miodu dodaj kurkumę. Mikstura na odporność
Z leczniczych właściwości miodu zdawali sobie sprawę już starożytni, dziś wiemy na jego temat nieco więcej. Prowadzone na przestrzeni ostatnich dekad badania wskazują, że miód zawiera związki o działaniu przeciwbakteryjnym i antywirusowym, dlatego często bywa określany mianem naturalnego antybiotyku.
Potwierdza to jedno z badań, które opublikowano w 2020 r. na łamach "BMJ". Dowiodło, że miód może łagodzić kaszel w infekcjach, a jego działanie jest porównywalne w tym zakresie nawet do niektórych leków.
Może również wspierać zdrowie serca – wyniki opublikowane na łamach "International Journal of Environmental Research and Public Health" wskazują, że ma właściwości hipotensyjne, może regulować stężenie lipidów we krwi i zapobiegać uszkodzeniom komórkowym, a wszystkie te czynniki zmniejszają ryzyko chorób serca. Wspiera mikrobiom jelitowy oraz może wykazywać działanie immunomodulujące. Nic dziwnego, skoro miód zawiera około 180 składników aktywnych, w tym witamin, minerałów czy fitozwiązków.
Kurkuma z kolei to indyjska przyprawa, która podobnie jak miód ma szereg cennych właściwości – m.in. działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a nawet może chronić przed nowotworami i chorobami neurodegeneracyjnymi.
Połączenie tych dwóch skarbów natury może się szczególnie przydać zimą. Złoty miód łagodzi objawy infekcji, takie jak ból gardła czy kaszel, ułatwia walkę z chorobotwórczymi wirusami i bakteriami. Dodany do ciepłego mleka czy wody rozgrzewa, łagodząc uczucie rozbicia w trakcie infekcji. Może działać jak naturalny immunostymulator, a także wspomóc organizm w czasie rekonwalescencji.
2. Jak przygotować miód z kurkumą?
Przygotowanie miodu z kurkumą trwa kilka chwil. Najlepiej sięgnąć po świeży korzeń kurkumy, który można bez większego problemu dostać w sklepie. Do mieszanki warto również dodać szczyptę mielonego pieprzu, ponieważ dodatek piperyny poprawia wchłanianie się kurkuminy, aktywnego związku w przyprawie.
Składniki:
- około pięciocentymetrowy kawałek obranego korzenia kurkumy lub łyżeczka mielonej przyprawy w proszku,
- 200 ml płynnego miodu,
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Korzeń kurkumy należy zetrzeć na drobnej tarce i dodać pieprz.
- Przyprawy dodać do miodu i dokładnie wymieszać.
- Miksturę umieścić w wyparzonym, suchym słoiku i szczelnie zakręcić.
Mieszankę ze świeżą kurkumą przechowywać w lodówce do trzech tygodni, w przypadku przyprawy w proszku miód można trzymać w temperaturze pokojowej. Spożywać jedną do dwóch łyżeczek dziennie na odporność, w czasie infekcji można zwiększyć częstotliwość.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl