Aperitif - rodzaje, kalorie i wartości odżywcze
Aperitif to grupa alkoholi podawanych tuż po rozpoczęciu przyjęcia w celu rozluźnienia atmosfery, przywitania gości oraz pobudzenia apetytu. Należą do nich wina wytrawne, a także gorzkie lub anyżkowe alkohole. Ile kalorii i wartości odżywczych ma aperitif?
1. Co to jest aperitif?
Aperitif to napój alkoholowy serwowany tuż przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu. Nie istnieje jeden rodzaj alkoholu, który byłby nazywany w ten sposób.
W każdym kraju aperitif może być zupełnie inny, w zależności od preferencji czy charakteru spotkania. Najczęściej we Włoszech podaje się wermut, w Hiszpanii Fino, we Francji Pastis, a w Polsce nalewkę bądź wódkę.
Nazwa aperitif wywodzi się z łacińskiego „aperire”, oznaczającego otwarcie. Celem napoju jest zatem rozpoczęcie przyjęcia, a także przywitanie gości, rozluźnienie atmosfery i pobudzenie apetytu.
2. Rodzaje aperitif i ich kaloryczność
2.1. Aperitif gorzki
Do grupy należą drinki na bazie gorzkich alkoholi, takich jak Campari, Aperol czy Martini. Są one podawane z tonikiem lub wodą gazowaną.
Kompozycje tego typu świetnie smakują z dodatkiem soku owocowego, ale koktajle z takim składem nigdy nie są serwowane tuż przed jedzeniem, ze względu na wywoływanie uczucia sytości. Szczególnie niewłaściwe jest wykorzystanie soku z grejpfruta, który szybko niweluje uczucie głodu.
Aperitif gorzki - kalorie i wartości odżywcze:
- Campari w 100 gramach zawiera 180 kalorii, 0 g białka, 0 g tłuszczów oraz 10 g węglowodanów,
- Aperol Spritz złożony z 75 ml wina, 50 ml aperolu i 25 ml wody gazowanej dostarcza ok. 105 kcal, 0 g białka, 1 g tłuszczów oraz 10 g węglowodanów,
- Martini w 100 g w zależności od rodzaju zawiera ok. 150-200 kalorii oraz 0 g białka, 0 g tłuszczów, 10 g węglowodanów.
2.2. Aperitif wermut
Aperitif wermut to wina aromatyzowane, głównie wermuty, które cieszą się uznaniem już przez ponad stulecie. Zwykle serwuje się wina, pochodzące z Włoch lub Francji we wszystkich kolorach i smakach.
Potocznie uznaje się, że wermuty czerwone są włoskie, natomiast białe - francuskie. Zwykle na rozpoczęcie przyjęcia podaje się je na lodzie lub po rozcieńczeniu z wodą gazowaną. W ramach aperitif wermut są spotykane również kompozycje ginu, martini, whisky i wermutu.
Aperitif wermut - kalorie i wartości odżywcze:
- wino aromatyzowane zawiera od 60 do 170 kalorii w 100 g w zależności od wariantu smakowego i pochodzenia,
- drink Manhattan składający się z 200 g whisky, 100 g wermutu, 200 g lodu oraz 4 czereśni kandyzowanych zawiera 169 kcal, 0.15 g białka, 6.85 g węglowodanów oraz 0.05 g tłuszczu.
- gin z tonikiem w 100 g ma 170 kalorii oraz 0 g białka, 0 g tłuszczów, 0 g węglowodanów,
- martini wermut w 100 g zawiera 155 kalorii, 0 g białka, 0 g tłuszczów i 10 g węglowodanów.
2.3. Aperitif anyżkowy
Aperitif tego rodzaju stanowią alkohole anyżkowe, które cieszą się dużą popularnością na południu Europy ze względu na orzeźwiający smak i pobudzanie apetytu.
Zwykle trunki te podaje się z wodą lub lodem. Najpopularniejsze alkohole to francuskie Pastis i greckie Ouzo. Niekiedy stosowany jest także Absynt w połączeniu z napojami bezalkoholowymi w dużej ilości, w celu zminimalizowania gorzkiego smaku i obniżenia mocy.
Aperitif anyżkowy - kalorie:
- Pastis - 274 kalorii na 100 g,
- Ouzo w 100 g ma 136 kalorii, 1 g białka, 1 g tłuszczów, 1 g węglowodanów.
2.4. Wina wytrawne
W wielu krajach w ramach aperitif serwowane są wina wytrawne, szczególnie te w wersjach wzmocnionych. Zwykle podaje się wówczas Porto, Sherry i Madeira. Niekiedy zastępują je wytrawne białe lub musujące wina, a nawet piwa w niewielkich pojemnościach.
- Porto w 105 ml zawiera 165 kcal, 0 g tłuszczu, 14,1 g węglowodanów oraz 0,21 g białka,
- Madeira w 100 g ma 160 kcal, 0 g tłuszczu, 13,7 g węglowodanów oraz 0,2 g białka.