"Apteczka Pana Boga". Najzdrowsza roślina rośnie w Polsce
Czarny bez od dawna cieszy się popularnością wśród zwolenników medycyny naturalnej. Niektórzy twierdzą, że dzięki niemu można wyleczyć 99 różnych chorób i dolegliwości. Na jakie przypadłości się sprawdzi?
1. Korzyści czarnego bzu
Czarny bez przez wielu nazywany jest "apteczką Pana Boga", w medycynie ludowej wykorzystywany jest od stuleci. Znajdziemy go również w wielu lekach i suplementach diety, a naukowcy od dawna badają jego właściwości zdrowotne. Czarny bez jest bardzo powszechny w Polsce - rośnie nie tylko w przydomowych ogródkach, ale i na polach, w lasach, na obrzeżach dróg.
Ekstrakt z czarnego bzu od wieków był stosowany do leczenia infekcji, wzmacniania odporności, a także oczyszczania cery. Współczesna nauka potwierdza szereg właściwości zdrowotnych, które są mu przypisywane.
W roślinie znajdziemy wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Szczególnie kwasy fenolowe, flawonole oraz antocyjany zostały powiązane z korzystnym wpływem na zdrowie. Czarny bez zawiera też znacznie ilości witaminy C oraz błonnika.
Kwasy fenolowe i flawonole to silne przeciwutleniacze, które skutecznie sprawdzają się w redukowaniu szkód spowodowanych działaniem wolnych rodników. Z kolei antocyjany mają silne działanie przeciwzapalne.
2. Roślina pełna substancji aktywnych
Naukowcy udowodnili, że ekstrakty z czarnego bzu łagodzą objawy grypy i infekcji wirusowych, a nawet mogą przyczynić się do skrócenia leczenia. Dodatkowo zwalcza bakterie, jak Helicobacter pylori, a także łagodzi objawy zapalenia zatok i oskrzeli.
Liczne polifenole występujące w czarnym bzie wzmacniają układ odpornościowy i zwiększają produkcję białych krwinek. Roślina może zmniejszać stres oksydacyjny, a tym samym zapobiegać rozwojowi nowotworów.
Czarny bez korzystnie wpływa na zdrowie – obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Sprawdzi się w walce z cukrzycą typu 2 oraz przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Co ciekawe, pozytywnie wpływa na nastrój.
Najwięcej cennych składników znajduje się w kwiatach oraz owocach, z których można przygotować napar, syrop, nalewki, soki oraz dżemy. Należy jednak pamiętać, by owoców pod żadnym pozorem nie spożywać na surowo.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl