Badania objęły prawie dwa miliony osób. Wiadomo już, jak chronić serce
Chcesz poprawić zdrowie swojego serca? Naukowcy ze Szwecji i Norwegii odkryli, że regularne spożywanie orzechów może mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wystarczy garść tej przekąski dziennie, by zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia nawet o 25 procent.
1. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
Nowe badania, opublikowane w czasopiśmie "Food and Nutrition Research" wykazały, że dodanie niewielkiej ilości orzechów do diety pomaga zapobiegać chorobom serca.
Zespół badaczy z Uniwersytetu w Oslo i Instytutu Karolinska w Sztokholmie dokonał przeglądu 60 badań, które obejmowały 1,9 miliona osób. Na ich podstawie skandynawscy naukowcy ocenili związek między spożyciem orzechów i nasion a ryzykiem chorób układu krążenia i serca, udaru mózgu oraz cukrzycy typu 2.
Okazało się, że osoby, które spożywały przynajmniej garść nasion i orzechów dziennie, były mniej narażone na choroby układu krążenia oraz rozwój chorób serca.
- Jeśli codziennie zjesz garść orzechów, czyli ok. 30 gramów, zmniejszysz ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia od 20 do 25 proc. - powiedział Erik Arnesen, jeden z autorów badania.
Zespół badaczy nie był jednak w stanie potwierdzić, czy spożywanie orzechów może także zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 oraz udarów.
2. Jedzenie orzechów a układ krążenia
Orzechy wpływają korzystnie na cholesterol we krwi. Utrzymanie go na niskim poziomie zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w tętnicach, co jest kluczowe w profilaktyce chorób układu krążenia i serca.
Naukowcy zaznaczyli jednocześnie, że choć orzechy nie leczą wysokiego poziomu cholesterolu, to ich działanie jest na tyle znaczące, że mogą stanowić środek zapobiegawczy wśród ogółu społeczeństwa.
3. Jakie orzechy są najlepsze?
Erik Arnesen podkreśla, że nie ma rozstrzygających dowodów na to, który rodzaj orzechów najlepiej wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia.
Chociaż naukowcy nie twierdzą, że ''im więcej orzechów, tym lepiej'', to jednak podkreślają, że zjedzenie nawet kilku orzechów dziennie jest dla zdrowia lepsze, niż unikanie ich ze względu na wysoką kaloryczność.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl