Bakłażan pieczony z niebieskim serem
Ta potrawa to proste składniki zamienione w pyszne, wykwintne śródziemnomorskie danie. Oprócz walorów smakowych tak przygotowany bakłażan dostarcza mnóstwo potasu, magnezu, fosforu i witamin z grupy B – sprzymierzeńców pięknej skóry.
Składniki
- bakłażan,
- natka pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa,
- ser niebieski (D`or Blue),
- mała główka sałaty radichio,
- garstka włoskich orzechów.
Sposób przygotowania
Oliwę wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku i natką pietruszki. Bakłażana pociąć wzdłuż, na plastry około 0,5 cm grubości i posmarować je z obu stron przygotowaną oliwą. Następnie (bez tłuszczu) przesmażyć na patelni lub na grillu. Ser pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm i szczelnie zwinąć razem z bakłażanem. Można zawijać go na przemian z cukinią. Włożyć do pieca. Wyjąć, gdy będzie mięciutki. Podawać z sałatą radichio i zgniecionymi orzechami.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 378,0 kcal |
Białka | 15,0 g |
Tłuszcze | 33,6 g |
Cholesterol | 36,5 mg |
Węglowodany | 7,1 g |
Błonnik | 2,3 g |
Witamina C | 16,8 mg |
Witamina A | 378,0 µg |
Komentarz
W połączeniu z czosnkiem i oliwą bakłażan działa wyjątkowo korzystnie na układ krwionośny zapobiegając zawałowi serca i miażdżycy tętnic. Natomiast sałata radichio oprószona orzechami włoskimi to zastrzyk witamin młodości – Wit E, A oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to idealny posiłek dla osób dbających o zdrowie i figurę a przy tym lubiących nowoczesne, szybkie w przygotowaniu przepisy.