Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Bakłażan pieczony z niebieskim serem

Avatar placeholder
14.03.2017 16:05
Bakłażan pieczony z niebieskim serem
Bakłażan pieczony z niebieskim serem

Ta potrawa to proste składniki zamienione w pyszne, wykwintne śródziemnomorskie danie. Oprócz walorów smakowych tak przygotowany bakłażan dostarcza mnóstwo potasu, magnezu, fosforu i witamin z grupy B – sprzymierzeńców pięknej skóry.

Składniki

  • bakłażan,

  • natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,

  • oliwa,

  • ser niebieski (D`or Blue),
  • mała główka sałaty radichio,

  • garstka włoskich orzechów.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Oliwę wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku i natką pietruszki. Bakłażana pociąć wzdłuż, na plastry około 0,5 cm grubości i posmarować je z obu stron przygotowaną oliwą. Następnie (bez tłuszczu) przesmażyć na patelni lub na grillu. Ser pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm i szczelnie zwinąć razem z bakłażanem. Można zawijać go na przemian z cukinią. Włożyć do pieca. Wyjąć, gdy będzie mięciutki. Podawać z sałatą radichio i zgniecionymi orzechami.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie378,0 kcal
Białka15,0 g
Tłuszcze33,6 g
Cholesterol36,5 mg
Węglowodany7,1 g
Błonnik2,3 g
Witamina C16,8 mg
Witamina A378,0 µg

Komentarz

W połączeniu z czosnkiem i oliwą bakłażan działa wyjątkowo korzystnie na układ krwionośny zapobiegając zawałowi serca i miażdżycy tętnic. Natomiast sałata radichio oprószona orzechami włoskimi to zastrzyk witamin młodości – Wit E, A oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to idealny posiłek dla osób dbających o zdrowie i figurę a przy tym lubiących nowoczesne, szybkie w przygotowaniu przepisy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze