Kalorie w bananie - rodzaje, wartości odżywcze, kalorie, przepisy
Banan należy do rodziny bananowatych. Banan ma sporo kalorii, ale też wiele zastosowań. Ilość kalorii w bananach zależy od jego sposobu przygotowania. Banany można zjeść na surowo, a także są banany suszone, pieczone i marynowane. Banany idealnie sprawdzają się, jako element deserów, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Mają również dużo witamin i dlatego banany pomimo kaloryczności warto ująć w naszej diecie.
1. Różne odmiany bananów
W Europie najpopularniejszą odmianą są banany Cavendish. Jednak można również dostać inne rodzaje banana o zbliżonej zawartości kalorii. Popularne na rynku są również banany czerwone (Red Dacca), banany jabłkowe (Manzano, Latundan), banany mini (Baby) i banany skrobiowe (Plantany).
2. Wartości odżywcze banana
Banan zawiera dużo białka, natomiast niedojrzały banan jest źródłem węglowodanów w postaci bezsmakowej skrobi opornej, która zamienia się w cukry proste, gdy banan dojrzewa i nabiera słodkiego smaku. Banan to również źródło witamin. W bananie możemy znaleźć witaminę C, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy oraz kwas pantotenowy. Na dodatek banan jest źródłem minerałów takich jak potas, magnez, miedź, mangan i fluor. Banany zawierają dużo błonnika oraz enzymów, olejków eterycznych, kwasu jabłkowego, fitosteroli i flawonoidów.
3. Ilość kalorii w bananie
Ilość kalorii w bananie zależy głównie od sposobu jego przygotowania. Świeży surowy banan ma od 80 do 100 kcal w 100 g. Dla przykładu odmiana banana jabłkowego zawiera 89 kalorii w 100 g, a ilość kalorii w bananie suszonym wynosi aż 360 kcal w 100 g. Kalorie w bananie usmażonym również wzrosną. Smażony banan ma już niestety aż 252 kalorii w 100 g.
Dojrzałe banany są również wykorzystywane do placków zamiast cukru przez osoby na diecie. Placuszki z bananem mają już 171 kalorii w 100 g. Jednak mimo wszystko, jest to zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików. Z kolei koktajle zawierające banana to już 209 kcal w porcji.
Gotowe produkty zawierające banana mają różną zawartość kalorii. Dla przykładu gotowa owsianka z bananem ma 87 kalorii, a nektar bananowy tylko 48 kalorii w porcji.
Gdy przygotowujemy dania i desery z banana, ilość kalorii zależy często od dodatków. Dla przykładu jedna porcja banana w czekoladzie może mieć nawet 380 kalorii. Inne dodatki, które zwiększają ilość kalorii w deserach z bananem to bita śmietana, słodkie posypki, galaretki i sosy.
4. Przepisy na proste i pyszne dania
Banan jest najczęściej składnikiem deserów. Obecność banana sprawia, że deser jest słodki, a mimo to ma mało kalorii i jest zdrowszy. Kalorie banana w deserach nie mają już takiego znaczenia, ponieważ banan dodaje słodyczy, dzięki czemu można czasem całkowicie zrezygnować z cukru.
Banan może stać się składnikiem pysznego puszystego omletu. W jego skład wchodzą jajka ok. 120 g, oczywiście banan 100 g, miód wielokwiatowy 7 g i odrobina mąki pszennej. Obecność banana i miodu sprawia, że omlet jest słodki, ale jednocześnie ma mało kalorii i nie zawiera cukru.
Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ubić białka na sztywno, następnie ubić żółtka z miodem i mąką. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję przypominającą śmietanę, można dodać trochę mleka. Następnie łączymy białka z ubitymi żółtkami i przelewamy na rozgrzaną patelnie. Gdy jedna strona się zetnie, delikatnie przekładamy na drugą. Po usmażeniu na wierzch kroimy banana i polewamy miodem. Taki omlet z bananem ma ok. 138 kalorii w 100 g.
ZOBACZ TAKŻE:
Kolejnym prostym i szybkim przepisem zawierającym banana, który ma troszkę kalorii, ale jest zdrową alternatywą dla słodyczy, są szybie ciasteczka owsiane z bananem. W ich skład wchodzą banany ok. 500 g, sok jabłkowy ok.75 g, rodzynki 30 g, płatki owsiane 90 g, cynamon i suszone pestki słonecznika 20 g.
Banany trzeba rozgnieść, dodać resztę składników i wymieszać. Ciasteczka formujemy i układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min w temp. 180 st. Ciasteczka owsiane z bananem mają ok. 140 kalorii w 100 g.