Barwniki karmelowe a ryzyko raka (WIDEO)
Wszyscy wiemy, że barwniki i konserwanty są obecne w wielu produktach spożywczych. Słyszeliśmy że dodatki do żywności E są bardzo niezdrowe i powinniśmy starać się jeść je w jak najmniejszej ilości. Z drugiej strony nie jesteśmy pewni czy każde E jest złe i nie rozumiemy co znaczą skomplikowane nazwy umieszczane na etykiecie produktu.
Często sięgamy po kolorowe napoje, które kuszą swoim wyglądem w sklepie. Spożywamy ich szczególnie duże ilości w lecie, kiedy smakują wyjątkowo dobrze z dodatkiem kostek lodu. Kupujemy je na imprezy okolicznościowe, takie jak urodziny, imieniny, sylwester czy święta. Ciągle powstają nowe smaki napojów, które gwarantują orzeźwienie i ugaszenie pragnienia. Czy powinniśmy unikać kolorowych napoi i co w ich składzie powinno nas niepokoić?
Zła wiadomość dla fanów kolorowych napojów. Naukowcy twierdzą, że barwniki do nich dodawane mogą być czynnikami rakotwórczymi. O jakich barwnikach mowa? Czy barwniki to konserwanty żywności? Jakie są najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności? Czy żywność ekologiczna nie zawiera barwinków?
Obejrzyj wideo i dowiedz się co sprawia, że napoje są tak smaczne i mają tak wiele kolorów. Zobacz czy napoje gazowane są bardziej niezdrowe niż napoje niegazowane. Czy napoje gazowane rujnują zdrowie? Jaki barwniki mają wpływ na zdrowie?