Batony proteinowe – skład batonów, dla kogo są batony proteinowe, czy batony proteinowe są zdrowe
Batony proteinowe stwarzają wiele kontrowersji w świecie sportowców, z tego względu, że z jednej strony zawierają białko, a z drugiej cukry proste i tłuszcze trans. Co prawda dostarczają szybkiego przypływu energii, jednak czy na długo? Czy batony proteinowe są zdrowe czy szkodzą?
1. Skład batonów proteinowych
Batony proteinowe nadają się na szybką przekąskę dla sportowców, jak i osób, które nie mają czasu zjeść pełnowartościowego posiłku, a chcą dostarczyć sobie szybkiego zastrzyku energii. Batony proteinowe można kupić niemalże wszędzie, dlatego tak chętnie są wybierane.
Jak sama nazwa wskazuje, batony proteinowe zawierają spore ilości białka (izolat białka sojowego, izolat białek serwatkowych, kazeina, białko jaj, koncentrat białka serwatki), od 20 do 48 gramów. Ich skład wypełniają także węglowodany, które możemy spotkać w ilościach od 20 – 30 gramów w batoniku.
Tłuszcze również występują, nawet do 20 gramów. Niestety batony proteinowe zawierają także spore ilości cukrów, zdarzają się takie batony proteinowe, które w swoim składzie mają ich aż 19 gramów! Co prawda można znaleźć takie batony proteinowe, w których są znikome ilości cukrów i tłuszczy, ale trzeba być bardzo uważnym, bo mogą zawierać zamiast tego substancje konserwujące.
2. Dla kogo są batony proteinowe?
Te małe, poręczne batony proteinowe, najczęściej wybierane są przez sportowców. Zwłaszcza tych, którzy chcą zaspokoić zapotrzebowanie białka po treningu, dla tych którzy są na masie. Ze względu na wysoką zawartość protein jest polecana osobom chcącym zwiększyć masę mięśniową. Takie małe batony proteinowe doskonale zaspokajają głód, są sycące i mogą nawet zastąpić posiłek.
Oczywiście batony proteinowe spożywane w dużych ilościach mogą niekorzystnie wpłynąć na organizm lub zdrowie, dlatego jedzmy je z umiarem.
3. Czy batony proteinowe są zdrowe?
Batony proteinowe mogą być wypełnione po brzegi cukrami prostymi, które jak wiadomo powodują szybki przyrost masy ciała i niekorzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Batony proteinowe mogą zawierać także niekorzystne dla zdrowia tłuszcze trans. Co prawda zawierają spore ilości białka i teoretycznie powinny być zdrowe, niestety jak widać po dogłębnej analizie składu batonów, niekoniecznie tak jest.
Jeżeli musimy zaspokoić białko po treningu, to wybierzmy produkty naturalne, takie jak: jajka, serki wiejskie czy chude mięso. Ona będą znacznie zdrowsze.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
- Co jeść przed i po treningu, aby regenerować mięśnie? - odpowiada dietetyk Urszula Forenc
- Co jeść po treningu siłowym? - odpowiada dietetyk Urszula Forenc
Jeżeli zdecydujesz się zjeść batony proteinowe, to czytaj ich skład i wybieraj te najzdrowsze. Pamiętajmy, że ten produkt, który na etykiecie wymieniony jest jako pierwszy, jest najliczniejszym składnikiem batonika. Jeżeli takim produktem będzie cukier, to warto odrzucić taki baton proteinowy. Zawsze można wykonać batony proteinowe w domu, ze sprawdzonych składników. Takie batony proteinowe z całą pewnością będą znacznie zdrowsze i o wiele smaczniejsze.