Białe szparagi - rodzaje, właściwości, afrodyzjak, przygotowanie
Białe szparagi są cenione nie tylko ze swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. W sklepach można znaleźć szparagi nie tylko białe, ale też zielone i fioletowe. Co ważne na kolor szparagów wpływa sposób uprawy i moment zbioru, co wpływa na ich walory smakowe. Wartości odżywcze pozostają jednak niemal niezmienione. Białe szparagi są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Szparagi białe pomagają również zapobiegać nowotworom i wspomagają detoksykację organizmu.
1. Rodzaje białych szparagów
Białe szparagi zawdzięczają swój kolor konkretnemu sposobowi uprawy. Możemy wyróżnić trzy rodzaje szparagów o różnym kolorze łodygi:
- zielone szparagi rosną wysoko ponad ziemię. Dzięki temu szparagi te zyskują piękny zielony kolor w wyniku ekspozycji na promienie słoneczne. Ten rodzaj szparagów ma najcieńszą łodygę, która nie wymaga obierania przed gotowaniem. Mają one również najbardziej wyrazisty smak,
- białe szparagi rosną w ziemi. Dzięki temu promienie słoneczne nie docierają do łodygi, a ona nie wytwarza żadnych barwników i pozostaje biała. Szparagi białe mają grubszą i twardszą łodygę. Przed gotowaniem białe szparagi należy obrać. Z tego powodu szparagi białe tracą w czasie gotowanie część wartości odżywczych. Białe szparagi mają łagodny smak.
- fioletowe szparagi wyrastają jedynie kilka centymetrów ponad ziemię. Mają grubą łodygę, która ma fioletowo-purpurowy kolor. W porównaniu do innych szparagów mają one więcej cukru i mniej błonnika. Dodatkowo fioletowe szparagi są trudne w uprawie, ponieważ trzeba dobrze wyczuć moment zbioru, aby pod wpływem słońca nie zyskały zielonego koloru.
2. Właściwości szparagów
Obecne badania potwierdziły, że spożywanie każdego rodzaju szparagów, a więc również białych ma działanie moczopędne i ułatwiające defekację. Dlatego po szparagi powinny sięgać osoby, które mają problemy z nerkami i układem pokarmowym. Jednak u osób, które mają problemy z jelitami, białe szparagi mogą powodować wzdęcia.
Szparagi są źródłem kwasu foliowego. Dlatego białe szparagi zalecane są kobietom w ciąży. Swoją dietę powinny wzbogacić w białe szparagi również osoby chcące schudnąć. Białe szparagi mają bowiem mało kalorii (jedynie 18 kcal w 100 g).
Białe szparagi zawierają również przeciwutleniacze, takie jak rutyna i glutation. Ich zawartość w białych szparagach poprawia cerę i powstrzymuje procesu starzenia się skóry.
Dzięki zawartości asparaginy, sodu i potasu białe szparagi wspomagają nerki, mają działanie moczopędne i pomagają wypłukiwać toksyny z organizmu.
Białe szparagi mają również witaminę C, E i beta-karoten, wapń, fosfor, błonnik i inulinę, która poprawia pracę układu pokarmowego.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy przy diecie w kandydozie można jeść owoce i słodkie warzywa? - odpowiada mgr Joanna Wasiluk
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej - odpowiada mgr inż. Joanna Arciszewska
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? - odpowiada mgr Dorota Brydacka
3. Szparagi jako afrodyzjak
Białe szparagi są również uważane jak każdy rodzaj szparagów za świetny afrodyzjak. Dzieje się tak za sprawą obecności w białych szparagach kwasu foliowego, który wpływa na wzrost poziomu histaminy we krwi, czyli neuroprzekaźnika, który wpływa na zwiększenie doznań u kobiety.
4. Ładyga szparagów
Jak już wspomniano, białe szparagi mają grubszą łodygę, niż zielone szparagi. Łodyga białych szparagów jest średniej grubości, a do tego jest dość twarda. To sprawia, że białe szparagi przed obróbką należy obrać. Następnie białe szparagi można ugotować w wodzie lub na parze.
Białe szparagi mają wyjątkowy delikatny smak, który łatwo przytłoczyć. Można je jeść świeżo ugotowane lub też mogą stać się bazą to smacznych przystawek, lub np. zupy krem.