Bibimbap - przepis na ryż po koreańsku, składniki i przygotowanie
Bibimbap, czyli ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem, przyprawiony pastą z papryczek to popularne danie kuchni koreańskiej. Często przygotowuje się je z resztek, a tradycyjnie serwuje w kamiennej misie. Choć danie jest egzotyczne, przepis jest prosty i łatwy do odtworzenia także w Polsce. Jak przygotować bibimbap?
1. Bibimbap – co to za potrawa?
Bibimbap, co znaczy mieszany ryż lub mieszane danie, to popularne danie kuchni koreańskiej i jedna z najbardziej popularnych koreańskich potraw na świecie. Podstawą potrawy jest gorący ryż przykryty warzywami, podany z dodatkiem gochujang (pasty z chili), sosu sojowego i słonej pasty sojowej.
Dodaje się do niego również świeże lub gotowane jajko oraz plastry mięsa, zwykle wołowiny, choć często zastępują ją owoce morza, kurczak czy tofu. Skąd się wziął pomysł na bibimbap? Podobno w przeszłości, przed nowym rokiem księżycowym (w wigilię Księżycowego Nowego Roku) czyszczono spiżarnie z resztek.
Wierzono, że talk należało postąpić z końcem starego roku, na dobrą wróżbę. W praktyce oznaczało to, że do ryżu wrzucano to, co zbywało. Bibimbap był również popularny wśród rolników w czasie zbiorów.
Nie da się ukryć, że to szybki i ekonomiczny sposób na przygotowanie posiłku dla kilku osób. Co sprawia, że pozornie banalne danie, czyli ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem, przyprawiony pastą z papryczek chili ma niebanalny smak, za który kochają go Koreańczycy, ale i doceniają ludzie z całego świata?
Warto podkreślić, że bibimbap został uznany przez CNN Travel za jedno z 50 najsmaczniejszych dań świata. O wyjątkowości bibimbap decydują składniki, ale i sposób przygotowania potrawy.
Zobacz także:
2. Składniki na bibimbap
Dodatki do ryżu bibimbap są dowolne, chociaż jak twierdzą znawcy, utarły się pewne standardy. Powinna się w nim również znaleźć smażona wołowina oraz jajko. Można jednak przygotować wegańską wersję dania, wybierając ulubione warzywa lub dodając do nich tofu. Niezbędny jest ostry sos gochujang.
Podstawowymi dodatkami do ryżu są tzw. namul, czyli odpowiednio przygotowane warzywa, takie jak kiełki fasoli, szpinak, koreańska cukinia, marchew, rzodkiewka, ogórek, grzyby shiitake, bakłażan, dynia, różne odmiany kapusty, domowe kimchi.
Warzywa zwykle są smażone, ale mogą być też surowe, gotowane, suszone albo fermentowane. Zgodnie z zasadami koreańskiej kuchni należy wykorzystać co najmniej pięć dodatków w różnych kolorach. Dzięki temu danie będzie nie tylko tradycyjne i kolorowe, ale i optymalnie skomponowane pod względem wartości odżywczych. Warto, by w bibimbap pojawiła się na przykład:
- biel (kiełki, tofu),
- czerń (wodorosty, grzybki),
- czerwień (kimchi, marchewki),
- zieleń (sałata, szpinak, kapusta, ogórek, cukinia),
- kolor żółty (rzodkiew marynowana, żółta papryka).
W internecie można znaleźć wiele przepisów zarówno na bibimbap, jak i jego obowiązkowy składnik, czyli sos gochujang (podobno Koreańczycy używają zwykle samej pasty gochujang).
Jak przygotować sos gochujang do bibimbapu? Wystarczy wymieszać na jednolitą masę 1 czubatą łyżkę pasty gochujang, pół łyżeczki sosu sojowego, pół łyżeczki octu ryżowego, pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki oleju sezamowego. Sos gochujang można także kupić w sklepach z żywnością orientalną.
3. Przepis na bibimbap
Istnieje wiele wariacji na temat przepisu na bibimbap. Zawsze jednak obecny jest w nim ryż i różne warzywa, a także mięso oraz jajko. Aby przygotować bibimbap, każdy składnik należy przygotować oddzielnie. Marynowanie warzyw, smażenie mięsa, gotowanie ryżu – każda z tych czynności wymaga przecież innej ilości czasu.
Jak wykonać danie? Ryż (brązowy lub pełnoziarnisty, ryż japoński, znany również jako „ryż sushi”) należy ugotować w zwykły sposób, po czym włożyć go do dość wysokiej miski. Tradycyjnie bibimbap jest przygotowywany w specjalnym kamiennym naczyniu, zwanym dolsot. Można je jednak przyrządzić i podać także bez niego.
Następnie na wierzch ryżu należy ułożyć wybrane i przygotowane wcześniej warzywa. W przygotowaniu dania bardzo ważne jest efektowne ułożenie składników. Powinny być rozłożone na ryżu nie tylko po okręgu, ale i tak, by przylegające elementy dania kontrastowały kolorem.
Na górę potrawy, na środku, należy położyć mięso oraz sadzone jajko (lub surowe żółtko). Całość warto posypać pociętym nori czy sezamem. W małej miseczce obok powinien znajdować się sos gochujang. Dodaje się go do ryżu na koniec.
Należy dawkować go ostrożnie, dostosowując smak do preferencji ostrości. Trzeba pamiętać, że za duża ilość sosu może zabić smak pozostałych składników dania. Przed zjedzeniem całość trzeba wymieszać.