Biegnij do warzywniaka. Zdaniem ekspertów ta piątka jest najzdrowsza

Co najmniej 500 g dziennie – tyle, zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać każdego dnia.

Wszystkie warzywa są źródłem witamin, minerałów i błonnika, a także fitochemikaliów, które mogą chronić przed chorobami, w tym nowotworowym. Z tego powodu niektóre z nich warto jeść jak najczęściej.

WHO zaleca, by spożywać co najmniej 500 g warzyw i owoców dziennieWHO zaleca, by spożywać co najmniej 500 g warzyw i owoców dziennie
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

/ 5Zielone warzywa liściaste. Bomba polifenoli

Jarmuż można jeść na surowo, gotowany, a nawet pieczony
Jarmuż można jeść na surowo, gotowany, a nawet pieczony © Pixabay

Szpinak, rukola czy boćwina są źródłem m.in. beta-karotenu i luteiny, które przeciwdziałają uszkodzeniom komórek.

Badanie opublikowane w "Nature Chemical Biology" dowodzi, że znajduje się w nich także unikalny związek, sulfochinowoza, który stanowi świetną pożywkę dla bakterii jelitowych.

Na wyjątkowo uwagę zasługuje również jarmuż.

- Jest znany ze swoich właściwości przeciwutleniających i został przebadany pod kątem korzystnego wpływu na zdrowie serca, ciśnienie i poziom cukru we krwi – mówi dietetyk Jessica Cording w rozmowie z mindbodygreen.com.

/ 5Brokuły. Wspierają wątrobę i chronią przed rakiem

Brokuły są źródłem sulforafanu
Brokuły są źródłem sulforafanu

Brokuły zawierają glukozynolany i ich wyjątkowy produkt uboczny – sulforafan. Ta substancja ma udowodnione działanie antynowotworowe zapobiegające m.in. rakowi jelita grubego. Największe ilości sulforafanu znajdują się w kiełkach brokułów, ale można go odnaleźć także w innych warzywach krzyżowych, jak kapusta czy brukselka.

- Brokuły są również bogate w wapń, błonnik i zawierają sporo wody, co również przyczynia się do ich właściwości przeciwzapalnych. Poza tym są źródłem pokaźnej ilości białka roślinnego w porównaniu z innymi warzywami – mówi dietetyk dr Dana Ellis Hunnes w rozmowie z portalem eatthis.com

/ 5Czosnek – nie tylko przyprawa

Zawiera allicynę o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Zawiera allicynę o działaniu przeciwdrobnoustrojowym

Czosnek, a także, cebula, szczypior, szalotka oraz por należą do rodziny czosnkowatych i warto sięgać po nie jak najczęściej. Dzięki związkom siarki czosnek ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, ale dowiedziono, że skuteczny jest nie tylko wtedy, gdy łapie nas przeziębienie. Badania wskazują, że allicyna, jeden ze związków siarki, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, wspiera pracę serca i chroni przed stresem oksydacyjnym.

- Czosnek jest jednym z najsilniejszych środków przeciwzapalnych, jakie można jeść. Jest pełen przeciwutleniaczy, minerałów i witamin, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronić przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak rak - mówi dietetyk Ronald Smith w rozmowie z portalem eatthis.com.

/ 5Pomidory – jedz nawet te z puszki

Pomidory zawierają witaminę C i likopen - dwa silne przeciwutleniacze
Pomidory zawierają witaminę C i likopen - dwa silne przeciwutleniacze

Nieważne czy ze słoika, puszki czy prosto z krzaczka. Pomidory to kopalna zdrowia, źródło witamin, minerałów i błonnika. Najcenniejszym składnikiem tych czerwonych piękności jest jednak likopen.

- Pomidory są bogate w likopen, silny przeciwutleniacz, który może pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Uważa się również, że likopen pomaga chronić przed chorobami serca i niektórymi nowotworami– mówi Smith.

Ma on również działanie immunomodulujące i wpływa pozytywnie na mineralizację kości, chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV, a nawet obniża poziom cholesterolu.

/ 5Cebula. Szalotka, cukrowa czy czerwona?

Czerwona cebula zawiera dodatkowo roślinny barwnik o prozdrowotnym działaniu
Czerwona cebula zawiera dodatkowo roślinny barwnik o prozdrowotnym działaniu © Pixabay

Poza tym, że zawiera wspomniane już związki siarki, cebula jest źródłem antyoksydantu o silnym działaniu przeciwzapalnym – kwercetyny. Ma ona działanie przeciwalergicznie, niektóre badania wskazują również, że może hamować rozwój komórek nowotworowych.

Z kolei cebula czerwona zawiera również antocyjany, roślinny barwnik, który odpowiada za czerwoną, niebieską czy fioletową barwę warzyw i owoców. To dzięki niemu mówi się, że jagody są najzdrowszymi z całego panteonu owoców.

- Cebula, podobnie jak czosnek, nie zawsze wydaje się najważniejsza, gdy myślimy o warzywach, ale jest źródłem błonnika prebiotycznego, który odżywia bakterie probiotyczne w jelitach i została przebadana pod kątem ich potencjalnej pomocy w zwalczaniu chorób – dodaje Cording .

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka