Błąd podczas przyrządzania grzańca. Zabijesz właściwości, smak i aromat
Grzane wino to gorący i aromatyczny napój, idealny na sezon jesienno-zimowy, kiedy pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu. Wino z dodatkiem rozgrzewających przypraw ma wiele właściwości zdrowotnych, poprawia nastrój, wspomaga odporność organizmu i zmniejsza objawy przeziębienia. Niestety można to wszystko stracić, popełniając popularny błąd, czyli doprowadzając wino do wrzenia.
1. Przepis na grzane wino
Grzane wino to napój popularny od średniowiecza, był traktowany jako naturalne lekarstwo, obowiązkowy element polowania, kuligów i spotkań towarzyskich. Jak zrobić grzane wino?
Składniki:
- butelka czerwonego wina (wytrawnego lub półsłodkiego),
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka miodu,
- 6 goździków,
- szczypta cynamonu,
- 1 kardamon,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 2 cm kawałek imbiru,
- skórka z jednej cytryny,
- 3 łyżki soku malinowego,
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
- opcjonalnie rodzynki i plasterki jabłka.
Sposób przygotowania:
Wino przelej do garnka, dodaj miód, goździki, cynamon, kardamon, imbir, anyż, sok malinowy i przyprawę do piernika. Cytrynę i pomarańczę umyj i sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę cytrynową i dodaj do wina, natomiast pomarańczę pokój w plasterki i zanurz w napoju.
Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie parować, zdejmij z kuchenki, zanim się zagotuje. Grzane wino nie powinno być doprowadzone do wrzenia, bo w tym momencie straci wiele cennych właściwości zdrowotnych, głębię smaku i aromatu.
2. Właściwości grzanego wina
Grzaniec ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Sprawdź, dlaczego warto napić się grzanego wina:
- skutecznie rozgrzewa,
- łagodzi ból gardła i kaszel,
- udrażnia drogi oddechowe,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- zapobiega przeziębieniu i grypie,
- wspiera odporność,
- redukuje stan zapalny w organizmie,
- ma korzystny wpływ na serce,
- wspomaga pamięć i zdolność koncentracji,
- leczy zaparcia,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu,
- chroni przed zachorowaniem na cukrzycę,
- ma korzystny wpływ na leczenie kamicy nerkowej,
- wspiera pozbywanie się toksyn z organizmu,
- obniża stężenie złego cholesterolu LDL,
- redukuje stres,
- poprawia nastrój,
- ułatwia zasypianie.