2 z 5Zbyt grubo obieramy
Najczęściej jadamy ziemniaki w postaci gotowanej. Najpierw trzeba je obrać. I tu popełniamy podstawowy błąd. Obieramy bulwy za grubo, zostawiając do zjedzenia jedynie niewielki środek.
Ziemniaki są skarbnicą witaminy C. To naturalny antyoksydant, który bierze udział w procesie tworzenia się krwi, wspomaga odporność i zapobiega starzeniu się skóry. Największe ilości tej witaminy w ziemniaku znajdziemy tuż pod skórką. Jest jej tam aż o ok. 10 razy więcej niż w miąższu. Gdy więc obieramy ziemniaki za grubo, pozbawiamy się dobroczynnego wpływu witaminy C na nasze zdrowie. Zamiast obierać, można je porządnie wyszorować szczoteczką. Sprawdza się to najlepiej przy młodych ziemniakach.
Przeczytaj także: Najlepsze naturalne lekarstwo na wątrobę. Dodawaj do chleba i sałatek