Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Czy wiesz, dlaczego tyjesz?

Avatar placeholder
05.09.2013 14:27
Czy wiesz, dlaczego tyjesz?
Czy wiesz, dlaczego tyjesz?

Czy zdarza ci się po obfitym obiedzie sięgnąć po kaloryczny deser? Czy w czasie sprawdzania poczty podjadasz chipsy, a na koniec jesteś zdziwiona, że zjadłaś całą paczkę? Jeśli tak, zapewne spożywasz większą ilość kalorii dziennie niż potrzebuje twój organizm. Na nadmiar kalorii w diecie wpływ mają różne czynniki, między innymi rozmiar porcji lub opakowań produktów spożywczych, różnorodność jedzenia oraz wielkość talerza. Wystarczy uświadomić sobie, jakie błędy żywieniowe sabotują osiągnięcie i utrzymanie szczupłej sylwetki, by wprowadzić w życie kilka prostych zmian i uniknąć problemów z nadwagą lub otyłością.

1. Co jest przyczyną objadania się?

Spożywanie nadmiernej ilości jedzenia nierzadko jest spowodowane faktem, iż czynność ta sprawia nam ogromną przyjemność, a przerwanie jej w chwili osiągnięcia sytości nie zawsze jest proste. Łatwo stracić czujność i zjeść więcej niż naprawdę potrzebujemy, gdy potrawa pięknie pachnie, rozpływa się w ustach i apetycznie wygląda. Chyba każdej z nas zdarzyło się pod wpływem impulsu wejść do restauracji, z której dochodził smakowity zapach, nawet jeśli nie czułyśmy głodu. Niestety, takich pokus nie sposób uniknąć. Musimy zaakceptować fakt, że z każdej strony otacza nas pyszne jedzenie. W telewizji stale emitowane są reklamy różnych produktów spożywczych, w każdej niemal gazecie znajduje się dział dotyczący jedzenia, a w centrach miast prawie na każdym kroku można spotkać bary i restauracje. Nawet na stacjach benzynowych oprócz batoników, chipsów i napojów gazowanych można kupić dania na wynos.

Jedynym sposobem na radzenie sobie z obecnością jedzenia w każdym niemal miejscu jest wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych i rozsądne podejście do pokus. Nie warto zupełnie sobie ich odmawiać – lepiej jest ograniczyć spożycie niezdrowych i kalorycznych przekąsek. Dietetycy są zgodni, że od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe szaleństwo. W domu lub w pracy warto trzymać słodycze w zamkniętych szafkach. Badania wykazały bowiem, że jeśli żywieniowe pokusy znajdują się poza zasięgiem wzroku, łatwiej jest ograniczyć ich spożycie. Pod ręką lepiej jest mieć zdrowe i niskokaloryczne przekąski.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Najczęstsze błędy żywieniowe

Wiele osób przyznaje, że często zdarza im się jeść podczas oglądania telewizji, czytania książki lub korzystania z internetu. Kiedy nie zwracamy uwagi na spożywany posiłek, zwykle zjadamy więcej, ponieważ nie zauważamy momentu, w których nasz organizm jest syty. Nie odczuwamy także w pełni smaku dania. Błędem jest także dojadanie resztek po dziecku. Wiele młodych mam bez zastanowienia kończy po maluchu kotleta lub surówkę, przez co dostarczają nadprogramowych kalorii, które szybko odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Nawet niewielka ilość dodatkowych kalorii po kilku miesiącach może spowodować wzrost wagi o kilka kilogramów.

Kolejnym żywieniowym błędem jest korzystanie z dużych talerzy. Lepiej jest używać mniejszych naczyń, na których mniejsza porcja jedzenia będzie wydawała się bardziej obfita. Aby uzyskać optymalne wrażenia smakowe podczas posiłku, warto jeść powoli i delektować się każdym kęsem. Okazało się bowiem, że osoby, które jedzą szybko, zwykle spożywają większe ilości jedzenia. Zbyt duża ilość kalorii w diecie nierzadko ma związek także z uleganiem pokusom podczas zakupów. W większości sklepów można znaleźć promocje na większe opakowania produktów spożywczych. Jednak nie jest to do końca tak opłacalne, jak nam się wydaje. Jedząc z dużego opakowania, najprawdopodobniej spożyjesz o 25-50% więcej niż z małej paczki, zwłaszcza w przypadku słodkich lub słonych przekąsek. Jeżeli zdecydujesz się na kupno dużego opakowania, po powrocie do domu podziel zawartość na mniejsze porcje. W ten sposób nie zjesz od razu całej paczki i unikniesz poczucia winy, że nie udaje ci się kontrolować swoich nawyków żywieniowych.

Być może zdziwi cię fakt, że różnorodność nie zawsze jest zaletą. Im większy wybór dań, tym większa ochota na to, by spróbować ich wszystkich. Dlatego też, jeśli będziesz na spotkaniu towarzyskim, na którym jedzenie będzie podane w formie bufetu, zachowaj umiar. Staraj się wybierać niskokaloryczne przekąski i nie przesadzaj z ilością.

Każdej z nas zdarza się popełnić błędy w odżywianiu, jeśli jednak chcesz być szczupła, spróbuj ograniczyć swoje grzeszki żywieniowe do minimum. Nie jest to, wbrew pozorom, takie trudne.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze