Brokuły mogą spowalniać rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów?
Choroba zwyrodnieniowa stawów często uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Dominującymi objawami są ból i sztywność stawów. Szacuje się, że w Polsce na zwyrodnienie stawów może cierpieć nawet osiem milionów osób. Dane opublikowane przez brytyjskie NHS wskazują, że bardzo ważną rolę w leczeniu i zapobieganiu chorobie może odegrać odpowiednia dieta bogata w warzywa krzyżowe.
1. Siła brokułów tkwi w sulforafanie
Brokuły to tanie i łatwo dostępne warzywa, bogate w witaminę K i C oraz wapń, który wpływa na mocne kości oraz prawidłową krzepliwość krwi. Brytyjczycy wskazują na drogocenne właściwości jeszcze jednego składnika zawartego w brokułach - sulforafanu. Przeprowadzone przez nich badania wskazują, że może on blokować enzym, które przyczynia się rozwoju zwyrodnienia stawów.
Badania na myszach potwierdziły, że sulforafan może spowolniać uszkodzenie chrząstki w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Zdaniem naukowców w związku z tym jest szansa, że również będzie zapobiegał lub spowalniał postęp choroby zwyrodnieniowej stawów u ludzi.
2. Dieta nadzieją dla chorujących na zapalenia stawów
Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wykazały, że regularne spożywanie brokułów podnosi stężenie sulforafanu we krwi. Ich zdaniem dieta może być nadzieją dla osób borykających się z zapaleniem stawów. Sulforafan jest zawarty również w innych warzywach krzyżowych, m.in. w kapuście i kalafiorze.
NHS zachęca osoby borykające się z zapaleniem stawów do zmiany diety oraz utrzymywania prawidłowej masy ciała. "Jeśli masz nadwagę, utrata zbędnych kilogramów może naprawdę pomóc w radzeniu sobie z zapaleniem stawów. Zbyt duża waga powoduje nadmierny nacisk na stawy w biodrach, kolanach, kostkach i stopach, co prowadzi do zwiększonego bólu i problemów z poruszaniem się" - wyjaśniają eksperci NHS.
Wyróżnia się ponad 100 rodzajów zapalenia stawów. Najczęstsze to choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów. Dokładne przyczyny ich rozwoju nie są znane. Naukowcy wymieniają rolę takich czynników jak genetyka, styl życia i środowisko w rozwoju różnych typów zapalenia stawów.
Choroba zwyrodnieniowa stawów jest wiązana m.in. z nadaktywnością enzymów degradujących chrząstkę stawową. Z czasem prowadzi to do utraty chrząstki, głównie w stawach kolanowych, biodrowych i stawach kręgosłupa. Na chorobę najbardziej narażone są osoby starsze. Ryzyko rozwoju choroby zwiększa otyłość, cukrzyca oraz brak aktywności fizycznej. Z kolei reumatoidalne zapalenie stawów to choroba zapalna prowadząca do uszkodzenia stawów, równocześnie obejmująca wiele narządów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl