Brownie - co to jest, kalorie, składniki odżywcze, przepis, wegańskie brownie
Brownie to pyszny, czekoladowy deser, znany chyba na całym świecie. Tradycyjna receptura tego słodkiego przysmaku została opracowana w Stanach Zjednoczonych. Ile kalorii znajduje się w stu gramach tego ciasta? Jaki jest przepis na brownie?
1. Co to jest brownie?
Brownie jest niezwykle popularnym deserem czekoladowym, typowym dla kuchni amerykańskiej. Cechą charakterystyczną ciasta jest jego intensywnie brązowa barwa oraz ciężka, wilgotna konsystencja. Tradycyjny przepis na brownie uwzględnia następujące składniki:
- jaja
- cukier
- masło
- gorzką czekoladę
- mąkę pszenną (w bardzo małej ilości).
Deser przyrządza się bez użycia takich dodatków jak proszek do pieczenia czy soda.
2. Kalorie i składniki odżywcze brownie
Brownie jest ciastem o wysokiej zawartości kalorii. W stu gramach deseru znajdziemy aż 466 kcal. Taka porcja to również: 6,2 g białka, 29 g tłuszczu, 7,3 g tłuszczów nasyconych, 10,84 g tłuszczów jednonienasyconych, 9,4 tłuszczów wielonienasyconych, 50 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 73 mg cholesterolu.
W stu gramach ciasta brownie występuje także następująca ilość witamin oraz składników mineralnych:
- 343 mg sodu
- 176 mg potasu
- 57 mg wapnia
- 132 mg fosforu
- 53 mg magnezu
- 0,388 mg miedzi
- 1,84 mg żelaza
- 0,96 mg cynku
- 0,141 mg tiaminy
- 0,19 mg ryboflawiny
- 0,982 mg niacyny
- 0,094 mg pirydoksyny
- 0,16 µg kobalaminy
- 176 µg witaminy A
- 0,3 mg witaminy C.
3. Przepis na brownie
Aby przygotować tradycyjne brownie, potrzebne są takie składniki jak:
- gorzka czekolada (350 gramów)
- jaja kurze (3 sztuki)
- masło (250 gramów)
- cukier (150 gramów)
- mąka pszenna (100 gramów).
Sposób przyrządzenia:
Połamaną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę przełóż wraz z masłem do dużej szklanej miski. Roztop składniki w rondelku (moc palnika powinna być umiarkowana). Odstaw do ostygnięcia. Przy użyciu robota kuchennego ubij jajka kurze z cukrem. Do uzyskanej jasnej, kremowej masy powoli wlej ostudzoną, ale nadal płynną masę maślano-czekoladową. Dodaj do surowego ciasta mąkę pszenną, a następnie całość wymieszaj dokładnie za pomocą szpatułki lub dużej, drewnianej łyżki.
Połączone składniki przełóż do kwadratowej formy o następujących wymiarach: 24 x 24 centymetr. Spód formy powinien być wyłożony papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a następnie włóż do niego formę z surowym ciastem. Czas pieczenia deseru powinien wynosić pół godziny. Prawidłowo wypieczone brownie ma ciężki, wilgotny środek.
Po wyjęciu deseru odczekaj kolejne trzydzieści minut. Przed podaniem pokrój brownie na kwadratowe lub prostokątne kawałki. Smacznego!
4. Jak zrobić wegańskie brownie?
Brownie można przyrządzić w wersji wegańskiej. Wersja ta nie uwzględnia takich składników jak mleko krowie czy jaja. Weganie z pewnością zachwycą się deserem zawierającym:
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 220 gramów mąki pszennej
- 6 łyżek wysokiej jakości kakao
- 100 gramów gorzkiej czekolady
- 2 szczypty soli
- 50 mililitrów espresso
- 50 mililitrów wrzątku
- 200 gramów cukru
- 80 mililitrów neutralnej w smaku oliwy z oliwek
- 40 gramów obranych i posiekanych migdałów.
Zmielone siemię lniane połącz z 3 łyżkami wody. Wymieszaj, a następnie odczekaj 10 minut, aż mikstura zgęstnieje.
Posiekaną drobno czekoladę wymieszaj z kakao, solą, a następnie dodaj do tych składników 50 mililitrów espresso i 50 mililitrów wrzątku. Wymieszaj całość.
W trzecim kroku dodaj składniki takie jak ostudzone siemię lniane, oliwę z oliwek. Połącz wszystko przy użyciu robota kuchennego. Rób to do chwili uzyskania jednolitej masy. Do czekoladowej masy dodaj mąkę pszenną, a następnie wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej. Masa na wegańskie brownie powinna być gładka i jednolita. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż obrane i posiekane migdały.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie włóż do niego blachę z ciastem. Okres pieczenia powinien wynosić trzydzieści minut.