3 z 5Pączki dla bezglutenowców
Osoby, które nie mogą spożywać glutenu, powinny wybrać odpowiednią mąkę. Zadanie jest o tyle utrudnione, że nie każda mąka bezglutenowa będzie nadawać się do smażenia bądź wypieku pulchnych słodkości. Doskonale sprawdzi się mąka kukurydziana, jaglana, ryżowa, a także popularne wśród bezglutenowców specjalne miksy dozwolonych w ich diecie mąk.
Jeżeli mamy ochotę na trochę bardziej egzotyczny smak, postawmy na pączki bananowe. Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 2 bananów,
- 1 jajka,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki drożdży w proszku,
- 1 łyżeczkę skórki z cytryny,
- 1 łyżeczkę świeżego imbiru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżkę rumu,
- olej do smażenia.
Wystarczy utrzeć banany, dodać sok z cytryny, żółtko, starty imbir, skórkę cytrynową, rum i mąkę i wszystko wymieszać, a po chwili dodać drożdże. W osobnej misce ubić białka i delikatnie połączyć z masą. Następnie rozgrzać mocno tłuszcz i łyżką nakładać ciasto do smażenia. Po wyjęciu pączki odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.