4 z 9Ciecierzyca
Inaczej cieciorka lub groch włoski. To skarbnica białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyja odchudzaniu.
A to wszystko dzieki zawartemu w ciecierzycy błonnikowi. Wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas. Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu.
Ponadto, ciecierzyca zawiera witaminy z grupy B i magnez. Substancje regulują pracę układu nerwowego i pozwolą przetrwać kryzys podczas odchudzania. W związku z tym ciecierzycę, mimo że nie jest niskokaloryczna (164 kcal/100 g po ugotowaniu), bez obaw można włączyć do diety.
Sprawdź konieznie: Nie masz pomysłu na wakacje? Pomyśleliśmy za ciebie. Sprawdź